/ - Извор РТВ
06/11/2023 u 08:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vulin: Nemam pravo da žrtvujem Srbiju da bih ostao na funkciji

Dao sam riječ da ću štititi Srbiju. To sam i radio, kazao je on

Bivši direktor BIA Aleksandar Vulin rekao je da je podnio ostavku jer je smatrao da u ovom trenutku nema pravo da zbog svog opstanka na funkciji žrtvuje Srbiju, ističući da između njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema nikakvog sukoba.

"Nema sukoba između mene i predsjednika Vučića, naprotiv, zahvalan sam što sam mogao da vodim BIA. Godinu dana nisam nastupao u javnosti, jer direktor BIA to ne može i ne treba da radi, ali sad mogu da se oglašavam. Od prvog dana imenovanja mene za šefa BIA počeli su pritisci. Јa sam odlučio da podnesem ostavku, nije predsjednik Vučić", rekao je Vulin sinoć za Pink.

On je otkrio kako je tekao razgovor između njega i Vučića, uoči ostavke.

"Rekao mi je da znam sa čime se suočavam i ostavlja meni i mojoj savjesti da odlučim šta ću. Pritisci traju godinu dana, ali su sada velike sile Zapada htjele da obore Aleksandra Vučića, smanje broj glasova, na ovaj ili onaj način da ga oštete. Hoće (uoči izbora) da ga svedu na 20 odsto. Da bude dio vlade, ali ne i odlučujući faktor. Žele da ga vide slabog, da vide njegovu politiku slabom", ocijenio je Vulin.

On je istakao da je podnio ostavku jer je smatrao da u ovom trenutku nema pravo da zbog svog opstanka na funkciji žrtvuje Srbiju, kojoj su, kako kaže, u suprotnom prijetile sankcije.

"Dao sam riječ da ću štititi Srbiju. To sam i radio. Štitio je, borio se protiv terorističkih, kriminalnih organizacija, i štitim je tako što ne dam povod da se uvedu sankcije Srbiji", poručio je Vulin.

Vulin je rekao da i on i Vučić znaju da "bez slobodne Srbije nema uspješne Srbije".

"Vučić i ja ne mislimo o svim stvarima isto, ali mislimo da Srbija treba da bude suverena. Јa stavove nikada nisam mijenjao. Bio sam za srpski svijet i pre 10 godina i danas. Uvijek sam bio evroskeptik, protivnik NATO pakta i za bratstvo sa Rusijom i Kinom. Ako treba zbog toga da podnesem cijenu, gdje treba da potpišem", zapitao je Vulin.

On je istakao da je bio jedan od rijetkih ministara u Evropi koji je rekao da neće da učestvuje u "antiruskoj histeriji".

"Svako ko je tražio nestanak Rusije, tražio je i nestanak Srbije. Imao sam hrabrosti to da kažem. Bio sam dio vlade koja nije uvela sankciji Rusije, to se plaća na ovaj način. Јa nisam čovjek Kremlja, ni Vašingtona, ni Brisela pogotovo. Јa sam čovjek Beograda, pa i Banjaluke", napomenuo je on.

Vulin je rekao da je njegov posao bio da niko na teritoriji Srbije ne može da napada, ni predsjednika SAD DŽozefa Bajdena, a ni ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Takođe, nikada nismo radili ni za jednu silu, veliku ili malu. Nikada nismo dijelili podatke ni sa kim, osim za terorizam. Dan nakon što su mi SAD uvele sankcije, kod mene je došao šef obavještajne službe Austrije, a poslije toga Azerbejdžana. Onda sam razgovarao sa svim šefovima službi Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa sam otišao u Izrael gdje sam bio kod šefa Mosada. Razgovarao sam sa sa predstavnicima Kine, Rusije... Ugostio sam i šefa francuske obavještajne službe. Svi oni najbolje znaju da su ove sankcije političke prirode", istakao je Vulin.

Aleksandar Vulin je 3. novembra objavio da je podnio ostavku na mjesto direktora BIA i u saopštenju naveo da SAD i EU traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:24