/ -/FACEBOOK LIVE SKRINŠOT/INDEX.HR
13/04/2022 u 11:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Загреб - Резултате истраге о дрону који је пао: Имао бомбу уграђену умјесто камере

Бригадир Марио саопштио је да је летјелица била строго чувана тајна у Совјетском савезу

Довршена  је истрага о паду војне летјелице која се прије више од мјесец дана срушила на Загреб, пише Index.hr.

Вршена су хемијско-физикална вјештачења, балистичка вјештачења и мишљење војне струке, каже се. Из ЖДО-а подјсећају да су већ објавили да су балистичка вјештачења указала да се у летјелици налазила бомба.

Загреб: Пала непозната летјелица, пронађена два падобрана

Бригадир Јадранко Карлушић је саопшито да је штета од пада дрона процијењена на 600.000 куна. Додаје и како је увиђај  проведен на четири локације, односно на мјестима пада дрона и падобрана. 

-Мјесто је снимљено дроном, изузете су снимке видеонадзора које нажалост нису забиљежиле сам пад- каже Карлушић.

Бригадир Марио саопштио је да је летјелица била строго чувана тајна у Совјетском савезу.

-Она је намјењена за дубинско извиђање с тактичког, оперативног и стратешког левела. Она има високе перформанске што се тиче летних карактеристике, лети високим подзвучним брзинама од 900 до 1200 км/х. Вријеме лансирања је до 15 минута, лансира се помоћу посебног возила и ракетним поготоном а касније преузима млазни погон- наводи он.

Додаје:"То је потпуно аутоматизован систем који обавља функцију извиђања и снимања".

.-Летјелица је имала од брзину 860 до 950 км/х, држала је константан курс. Летјелица слијеће помоћу падобрана, не класично. На осмом до 1341 м летјелица је кренула у промјену свог уздужног положаја на горе, то значи да се доводи у идеалне увјете за слијетање. Истовремено из погона се искључује мотор и активира се кочећи падобран у задњем дијелу летјелице те се он активира и летјелица избацује вишак горива. На задњем радарском запису летјелица је дошла до висине од 1200 метара и брзине 90 км/х, то одговара нормалној процедури", говори.

Додаје:"У нашем случају се догодило да је у процесу активирања главног падобрана једноставно није било механичке везе између летјелице и падобрана. Ретроракета је остала у лежишту. Посљедица је било исклизавање из падобрана."

Каже да се ретроракета активирала тек при паду и да то објашњава бијелу свијетлост која се појавила. 

-Закључак је да је летјелица била одржавана у врло добром стању. Мотор при удару није радио. Кутија за снимање је нађена битно оштећена, али медиј на који се снима запис је био потпуно уништен и није било шансе за опоравак- рекао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:23