Savjet Evrope / - FOTO: SHUTTERSTOCK
14/03/2024 u 21:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zakazan vanredni sastanak u Savjetu Evrope, glasaće se o mišljenju za prijem Kosova

Vandredni sastanak Savjeta Evrope zakazan je za 27. mart, rekla je Biljana Pantić Pilja, šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE. Navodi da će se na sastanku glasati o mišljenju glavnog izvjestioca za prijem Prištine.

Naglašava da je do odluke došlo nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti donio odluku da se u Katastarskoj agenciji uknjiži imovina manastira Visoki Dečani, što je bio jedan od tri zahtjeva izvjestioca za prijem Prištine u Savjet Evrope, Dore Bakojani.

Pantić Pilja napominje da ne zna da li će Bakojani ostati pri ranijem stavu i zahtjevati da i drugi uslovi budu ispunjeni, i dodaje da je redovni sastanak na kome je Bakojani mogla da izvijesti komitet već zakazan za 15. april.

Kandidatura Prištine za članstvo u Savjetu Evrope prihvaćena je na sjednici 24. aprila prošle godine. Tada je kandidaturu Prištine podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE. Sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, dok samo jedna nije glasala.

Politički komitet u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope izabrao je 20. juna prošle godine grčku političarku Doru Bakojani za izvjestioca za članstvo Prištine u SE, a njen zadatak je da sačini Izvještaj o Kosovu, koji ide na raspravu na plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine.

Među uslovima koje je Bakojani ranije zahtijevala, pored primjene presude ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, jesu i osnivanje Zajednice srpskih opština koju Kurti i dalje ne želi da formira, kao i pitanje eksproprijacije zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:45