Žozep Borelj / - EPA
20/09/2023 u 15:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapadni Balkan: Borelj ugostio regionalne lidere u Njujorku

Razgovor se ticao trenutnih globalnih geopolitičkih izazova koji dominiraju dnevnim redom UN ove nedjelje, a fokusirao se takođe na proširenje EU i ideje o postepenom integrisanju partnera u Evropsku uniju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku/Potpredsjednik Evropske komisije, Jozep Borelj, ugostio je na neformalnom sastanku lidere Zapadnog Balkana u Njujorku, u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN). Ove godine, svih šest predsjednika iz regiona prisustvovali su sastanku.

Ovi neformalni susreti redovno se održavaju u kontekstu unaprjeđene saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkana u oblasti spoljne politike. Takođe, pružaju priliku za razmjenu stavova o izazovima u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

Razgovor se ticao trenutnih globalnih geopolitičkih izazova koji dominiraju dnevnim redom UN ove nedjelje, a fokusirao se takođe na proširenje EU i ideje o postepenom integrisanju partnera u Evropsku uniju.

Visoki predstavnik Borelj i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajedno riješiti štetne posljedice rata Rusije protiv Ukrajine po cijene hrane i energije, kao i po stabilnost i bezbjednost u Evropi i svijetu. Visoki predstavnik Borelj istakao je podršku koju EU pruža zemljama Zapadnog Balkana u potpunom povezivanju regiona sa svojim inicijativama za ublažavanje uticaja ruske agresije, kao i u suočavanju sa drugim izazovima, uključujući energetsku bezbjednost, bezbjednost hrane i klimatske promjene.

Borelj je istakao važnost bliske saradnje u multilateralnim forumima. U tom kontekstu, podsjetio je da Evropska unija računa na sve zemlje kandidate kao pouzdane partnere i u oblasti spoljne politike, bezbjednosti i odbrane, uključujući usklađivanje sa odlukama EU u tim domenima.

Sastanak je takođe bio prilika da se razgovara o očekivanjima u vezi sa pristupanjem EU u trenutku kada je politika proširenja EU dobila novi zamah. Visoki predstavnik je ponovio snažnu podršku EU - političku, tehničku i finansijsku - svim kandidatima i potencijalnim kandidatima kako bi im se pomoglo da napreduju u ključnim političkim, institucionalnim, socijalnim i ekonomskim reformama koje su neophodne za napredak na putu ka EU.

Predsednik Albanije Bajram Begaj, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovali su na sastanku. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:09