Volodimir Zelenski / - EPA
28/02/2024 u 13:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski u Tirani na samitu za Ukrajinu

Nakon sastanka Rame i Zelenskog, sastale su se i delegacije Albanije i Ukrajine, a sastanci su završeni potpisivanjem ugovora o prijateljstvu i saradnji između dvije države, prenosi Radio Slobodna Evropa

Lideri iz jugoistočne Evrope počeli su da pristižu na samit za Ukrajinu u Tirani, koji se organizuje na poziv albanskog premijera Edija Rame, prenosi MINA.

Lidere primaju Rama i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je suorganizator skupa.

Zelenski se prethodno sastao sa Ramom u Tirani.

Nakon sastanka Rame i Zelenskog, sastale su se i delegacije Albanije i Ukrajine, a sastanci su završeni potpisivanjem ugovora o prijateljstvu i saradnji između dvije države, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski je u prvu posjetu Tirani, koja dolazi samo nekoliko dana nakon druge godišnjice otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, stigao u srijedu nešto prije ponoći.

Rama je naveo da je ponosan zbog organizovanja samita čiji je suorganizator Zelenski.

On je na održavanje samita ukazao već 22. januara, tokom učešća na konferenciji "Plan za rast Zapadnog Balkana i najbrže integracije u Evropsku uniju (EU)", koja je održana u Skoplju.

Rama je tada rekao da će razgovarati o bezbjednosnim pitanjima i podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije.

Prema objavljenom dnevnom redu, očekuje se da će Rama i Zelenski održati uvodne govore, a potom i sastanak iza zatvorenih vrata.

Samit će biti zaključen njihovim nastupom na konferenciji za novinare.

Na samitu će, osim Rame i Zelenskog, učestvovati i nekoliko lidera zemalja jugoistočne Evrope i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Na samitu učestvuju i predsjednici Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova, Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski, Jakov Millatović, Vjosa Osmani, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.

Očekuje se da će lideri šest zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Kosova, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore i sjutra boraviti u Tirani.

U glavnom gradu Albanije sjutra će biti održan regionalni samit za plan rasta i najbržu integraciju u EU.

Na tom samitu će učestvovati Varhelji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:51