Photo by Christian Lue on Unsplash EU zastava, ilustracija / - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
22/03/2024 u 10:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvaničnici u BiH pozdravili odobrenje otvaranja pristupnih pregovora

Visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine (BiH) pozdravili su odluku Evropskog savjeta o odobrenju otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU), prenosi MINA.

Evropski savjet je, na samitu u Briselu, odobrio otvaranje pristupnih pregovora između Sarajeva i Brisela, što je prethodno preporučila Evropska komisija (EK).

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto zahvalila je Evropskom savjetu i njegovom predsjedniku Šarlu Mišelu za odluku da se odobri otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona je, u objavi na društvenoj mreži X, poručila da se do toga došlo zajedničkim naporima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da je odluka Evropskog savjeta jedno od najvećih postignuća na putu BiH ka punopravnom članstvu u EU.

Evropsko vijeće odobrilo odluku o početku pregovora s BiH

- Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces saradnje sa EU - naveo je Bećirović.

On je dodao da istovremeno svi moraju biti svjesni da je pred BiH mnogo posla na usklađivanju njihovog zakonodavstva s evropskim, kao i sprovođenju reformi sa ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava.

Bećirović je istakao da je odluka značajna za sve građane i narode u državi i da je to jasna poruka svima u BiH da je njihova budućnost u EU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se radi o odličnoj vijesti.

- Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće biti popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu - naveo je Komšić za agenciju Fena.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, na mreži X, pozdravio odluku Evropskog savjeta i zahvalio vladama i parlamentima svih članica.

On je kazao da je BiH po mnogo čemu "mala EU".

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je, u objavi na Fejsbuku /Facebook/, naveo da je sljedeći cilj članstvo u EU.

- Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala - istakao je Nikšić.

Na odobrenju otvaranja pregovora, BiH pristižu čestitke iz institucija Evropske unije, ali i iz susjednih zemalja.

Predsjedavajući Delegacije EU u BiH Johan Satler je, u video poruci na svom X nalogu, naveo da je odluka Evropskog savjeta potvrda da je kompromis moguć i da su reforme nadohvat ruke.

On je poručio da se „već sjutra mora nastaviti sa radom".

Njemački kancelar Olaf Šolc čestitao je BiH i poručio da "evropski mirovni projekat raste".

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola čestitala je na društvenoj mreži X narodu BiH i poručila da je veća EU - jača EU.

Iako je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, oni ne mogu početi dok ne bude usvojen pregovarački okvir.

On će biti pripremljen kada zemlja ispuni svih 14 prioriteta koje je EK predstavila 2019. godine.

Prioriteti su podijeljeni u četiri oblasti – demokratija i funkcionisanje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo u EU od decembra 2022. godine.

U decembru prošle godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali EK da u martu objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:30