/ - PHOTO BY TIM MOSSHOLDER ON UNSPLASH
26/12/2023 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božićna prodaja u Njemačkoj slabija nego prošle godine

Dvije trećine trgovaca, kako je dodao, nezadovoljno je i žali se na manju zaradu nego prošle godine, a zadovoljan je tek svaki šesti

Božićna prodaja u Njemačkoj bila je slabija nego prošle godine. Slab interes potrošača i lošija zarada, to je ovogodišnja bilansa njemačkih božićnih rasprodaja.

"Nažalost, poslovanje je bilo znatno slabije nego prošle godine", rekao je za dpa direktor Njemačkog trgovačkog udruženja (HDE), Stefan Genth.

Dvije trećine trgovaca, kako je dodao, nezadovoljno je i žali se na manju zaradu nego prošle godine, a zadovoljan je tek svaki šesti, prenosi SEEbiz.

To je rezultat ankete među 350 firmi širom Njemačke.

Iako prodaja ni u prošloj godini nije bila dobra, Genth za ovu godinu očekuje realan minus od pet do šest odsto. U novembru i decembru ove godine HDE očekuje promet od oko 120 milijardi EUR.

Genth je rekao da je glavni razlog tako razočaravajuće bilanse na kraju godine ogromna suzdržanost potrošača. Recesija, inflacija i ratovi uzrokovali su veliku neizvjesnost među potrošačima i imali vrlo negativan uticaj na potrošačke navike.

Zbog poskupljenja energenata i rasta prodajnih cijena, s problemima se suočila i trgovina na malo.

No, Genth je ukazao i na određene pozitivne trendove. U velikim gradovima dobro je išlo da trgovine rade nedjeljom. Posebno su dobro prošle trgovine sportskom opremom.

Prodavci odjeće bili su manje zadovoljni. Taj sektor nije uspio da dostigne uobičajeni promet i posebno je osjetio raspoloženje potrošača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:50