Mirčea Džoana  / - НАТО
01/03/2024 u 15:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Džoana: Putinova prijetnja nije stvarna, to je psihološko zastrašivanje

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana izjavio je danas da nuklearna prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina predstavlja „psihološko zastrašivanje“.

- To je psihološko zastrašivanje. Nije riječ o stvarnim namjerama - rekao je Džoana u intervjuu za El Pais, komentarišući Putinovu izjavu da postoji prijetnja od „nuklearnog sukoba“ ukoliko Zapad bude rasporedio svoje trupe u Ukrajini.

Dodao je da NATO trenutno ne vidi nikakvu neposrednu prijetnju od toga da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje.

- Međutim, takve izjave su same po sebi veoma opasne jer narušavaju povjerenje. Rusija razumije posledice preduzimanja takvog koraka - istakao je zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

Poručio je da ća Alijansa nastaviti da podržava Ukrajinu, ali i da izbjegava eskalaciju sa Rusijom.

Komentarišući predloge o slanju zapadnih vojnika na teritoriju Ukrajine, Džoana je naveo da NATO poštuje pravo saveznika da iznesu nove ideje, ali je istakao da Alijansa „nema namjeru, niti planira“ da raspoređuje trupe u Ukrajini.

Kada je riječ o predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, drugi čovjek NATO-a poručio je da će Alijansa ostati jaka, čak i ako pobijedi Donald Tramp.

- I republikanci i demokrate odlično razumeju veoma komplikovanu konkurenciju sa Kinom, Rusijom, Iranom i Sjevernom Korejom. Sjedinjenim Državama će biti potrebni saveznici u Evropi i ostatku svijeta - rekao je Džoana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:08