Ilustracija / - UNSPLASH
06/09/2024 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EU: Nastavlja se diskusija o ukidanju mjera za Kosovo, ništa novo po tom pitanju

Diskusije o ukidanju maera Kosovu se nastavljaju, kažu iz Evropske unije i dodaju da u tom pogledu nema ništa novo, prenosi Gazeta ekspres.

Evropska unija još nije ukinula sankcije tzv. Kosovu iako je prošlo nekoliko mjeseci od izvještaja Žozepa Borelja u kojem se preporučuje ukidanje mjera protiv tzv. Kosova koje su uvedene u leto 2023. godine

Boreljov povoljan izvještaj prema tzv. Kosovu dostavljen je zemljama 18. juna.

Evropska unija je saopštila da u tom pogledu nema ništa novo i da se razgovori o ukidanju mjera nastavljaju, prenosi B92.

- Nema ništa novo da se doda onome što smo saopštili proteklih nedelja – nastavljaju se diskusije o ukidanju mjera za Kosovo među državama članicama u Savjetu - navodi se u odgovoru EU Telegrafu.

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom

Inače, zvaničnici Prištine su više puta izjavljivali da je tzv. Kosovo ispunilo sve kriterijume za ukidanje mjera.

Među mjerama za koje je odlučila EU su obustava rada organa koji sprovode Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a obustavljen je i rad na odobravanju ili odobravanju sredstava za IPA 2024.

Zamjenik premijera Besnik Bisljimi je takođe najavio da su obustavljena nova odobrenja za projekte, ali nijedan projekat EU koji je sproveden nije obustavljen.

Tzv. Kosovo je pod kaznenim mjerama Evropske unije od leta 2023. godine. Mjere su određene jer, prema EU, Kosovo nije djelovalo dovoljno da smiri situaciju na sjeveru. U maju 2023. godine situacija na skeveru je postala napeta nakon ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske objekte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 16:11