vino, proizvodnja i potrošnja / - FOTO: SHUTTERSTOCK
15/08/2023 u 19:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska: Potrošnja vina značajno opala

Čak je i „nektar bogova“ podložan klimatskim promenama i pomami za zanatskim pivom

Francuzi promenili omiljeno piće: Vinogradari primorani da se odriču zemljišta

Potrošnja crnog vina u Francuskoj je značajno opala u prethodnim decenijama, u korist piva i drugih pića.

Čak je i „nektar bogova“ podložan klimatskim promenama i pomami za zanatskim pivom, prenosi N1.

Vinari u prestižnom regionu Bordoa spremaju se da počupaju hiljade hektara vinograda, jer su izmijenjene potrošačke navike i globalno zagrijevanje pogodili jedan od dragulja francuske poljoprivredne industrije, piše Politiko.

Uzimajući u obzir status Bordoa u javnosti, ovo bi moglo da deluje iznenađujuće. Ipak, kombinacija faktora, uključujući pad potrošnje crnog vina, pad potražnje iz Kine i poteškoće u proizvodnji vina u sve toplijem okruženju, upadljivo transformiše proizvodnju vina u Francuskoj.

Potrošnja crnog vina je značajno opala u poslednjim decenijama, jer se Francuzi okreću drugim pićima, poput piva. Dok vrhunska vina iz Bordoa i dalje imaju svoje kupce, potražnja za vinima masovne proizvodnje opada.

To je snizilo cijene do te mjere da je za mnoge proizvođače rušenje vinograda i dobijanje nadoknade bolja opcija nego da nastave da prave vino.

Vlast nudi 6.000 evra po uklonjenom hektaru

Francuska vlada planira da potroši milione eura da pomogne vinarima u čupanju vinove loze – proces koji se naziva „krčenje“ (grubbing up). Taj proces ima za cilj smanjenje proizvodnje, uz istovremeno omogućavanje vinogradarima da prenamijene zemljišta za druge aktivnosti. Biće sproveden ove jeseni, a proizvođači će dobiti obeštećenje krajem godine.

Javna sredstva će biti korišćena za pretvaranje neprodatog vina u industrijski alkohol za parfeme ili sredstva za dezinfekciju ruku.

Vlasti nude oko 6.000 eura za svaki uklonjeni hektar. Do sada je već podnijeto oko hiljadu predprijava za program departmana Žirond, dom legendarnog vina Bordo. Dok jedna trećina prijavljenih želi da potpuno ukloni svoje vinograde i napusti vinarstvo, ostali nastoje da smanje proizvodnju i fokusiraju se na kvalitetnija vina.

Smanjenje proizvodnje kao način prilagođavanja

Za Stefana Gabara, koji poseduje 40 hektara u Bordou i uglavnom proizvodi crno vino, smanjenje proizvodnje je jedini način da se prilagodi padu prodaje.

- Imamo problema da prodamo sve što proizvedemo i radije ćemo smanjiti obim proizvodnje i da ga uskladimo sa onim što možemo da prodamo - rekao je Gabar i dodao da planira da ukloni oko deset hektara.

Prošle godine, prodaja mu je opala za oko 30 odsto u odnosu na period prije pandemije koronavirusa. Prekomjerna proizvodnja, koju Gabar naziva „nedovoljnom potrošnjom“, dovodi do toga da vinari moraju da daju svoje proizvode po izuzetno niskim cijenama.

Gabar objašnjava da se vrhunska boca Bordoa može ponekad naći i za dva eura u supermarketima.

- Komplikovano je raditi uz boce koje se prodaju po tako niskim cenama - rekao je.

Takve cijene opisuje kao gubitak vrijednosti i imidža za sve vinogradare koji pokušavaju da promovišu brend Bordo.

U drugoj polovini 2022. godine, cijena crnog vina iz Bordoa pala je za 21 odsto u odnosu na prosječnu cijenu u prethodnih pet godina, pokazuju podaci francuskog Ministarstva poljoprivrede. Istovremeno je blago porasla prosečna cijena belih vina Bordo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:38