/ - FOTO: PATRICK SEEGER/EPA-EFE VIA REX/SHUTTERSTOCK
15/12/2022 u 22:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istražitelji upali u Makronovu stranku

Do pretresa je došlo na osnovu dvije prelimnarne sudske istrage koje su pokrenute u oktobru

Istražitelji francuskog Nacionalnog finansijskog suda (PNF) izvršili su pretres u sjedištu vladajuće stranke "Preporod" i predstavništvu američke konsultantske firme "McKinsey".

Istraga o mogućim neregularnostima u finansiranju kampanje Emanuela Makrona za predsjedničke izbore 2017. i 2022. godine ušla je novu fazu, jer je prvi put izvršen pretres sjedišta Makronove stranke Preporod, saopšteno je iz PNF-a.

Pokušavaju da otkriju da li je Jelisejska palata favorizovala američku firmu u vezi sa predsjedničkim izborima 2017. i 2022. godine.

Do pretresa je došlo na osnovu dvije prelimnarne sudske istrage koje su pokrenute u oktobru.

Osnivajući stranku "U pokretu" 2016. godine, Makron se okružio savjetnicima američkog "McKinsey" koji su mu pomogli u izradi predizbornog programa i strategiji, prenose Nezavisne.

Sud pokušava da utvrdi da li su oni radili dobrovoljno, u slobodnom vremenu, ili su na neki drugi način nagrađeni.

Ulogom ove konsultantske firme bavio se u jednom od svojih izvještaja i francuski Senat. Sumnja se i u poreski aranžman.

U nedavno objavljenom izvještaju francuskog Senata navodi se da kompanija "McKinsey" nije plaćala korporativne poreze u Francuskoj između 2011. i 2020. godine.

Kako je prenio "Liberasion", iz stranke Preporod je, međutim, saopšteno da je pretres izvršen "samo u prostorijama tima predsjedničke kampanje, ali ne i u glavnim stranačkim kancelarijama".

"Normalno je da tužilaštvo slobodno i nezavisno istražuje da bi se rasvijetlilo ovo pitanje", izjavio je portparol stranke Loik Sinjor.

Pojavile su se i polemike koliko je američki stav mogao da utiče na vođenje francuske politike u tom domenu.

Sud sada istražuje mogućnost eventualnog ilegalnog finasiranja Makronovih kampanja, ali je francuski predsjednik u jednoj od nedavnih izjava poručio da je potpuno miran, naglašavjući da je njegov izborni troškovnik već zvanično odobren.

Ipak, afera je odjeknula u javnosti i dovela vlast u neprijatnu situaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:41