Емануел Макрон / - (фото: EPA-EFE/MICHEL EULER/POOL MAXPPP OUT)
19/02/2024 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron najavljenu posjetu Ukrajini pomjerio za mart

Čini se da je Makron bio toliko uplašen stvarnim ili pretpostavljenim planom atentata da je otkazao svoje putovanje, rekao je Medvedev u rijetkoj i direktnoj optužbi protiv jednog zapadnog lidera

Francuski predsjednik Emanuel Makron planira posjetu Ukrajini polovinom marta, saopštilo je večeras njegovo okruženje, dok su ruske društvene mreže prenijele glasine o navodom planiranom napadu na Makrona tokom posjete.

- U rasporedu posjete Makrona nikada nije bilo bezbjednosnih pitanja. To pitanje se nikada nije ni postavljalo - rekao je Frans presu izvor blizak Makronovom okruženju.

Prema snimku pripisanom televiziji Frans 24 (France 24) koji je emitovan na ruskim mrežama, ali ga je francuska televizija proglasila „dezinformacijom“, Makron je otkazao put u Ukrajinu pošto su navodno „francuske tajne službe“ otkrile „plan atentata“ na njega.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, sada drugi čovjek u Savjetu bezbjednosti Rusije, našalio se na račun posjete koju je Emanuel Makron prvo najavio za februar, a zatim za sredinu marta.

- Čini se da je Makron bio toliko uplašen stvarnim ili pretpostavljenim planom atentata da je otkazao svoje putovanje - rekao je Medvedev u rijetkoj i direktnoj optužbi protiv jednog zapadnog lidera, prenosi N1.

Makron je u petak pred ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je došao da potpiše bilateralni bezbjednosni sporazum u Parizu, nagovjestio da će posetiti Ukrajinu sredinom marta. Makron je ranije u januaru govorio o tom putovanju, a tada je kao vreme posjete naveo februar.

Francuski predsjednik je tada osudio „promjenu ponašanja“ Rusije prema Evropljanima i pozvao na kolektivni odgovor na tu promjenu.

Makron je osudio jačanje akcija dezinformacija i hakerskih napada.

Odnosi su posebno napeti između Pariza i Moskve od januara, zbog ruske optužbe za sve veću „umiješanost“ Pariza u sukob u Ukrajini, i smrti dvojice francuskih humanitarnih radnika u ruskom napadu na jugu Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:57