/ SKRINŠOT YOUTUBE: ABC NEWS (AUSTRALIA)
11/10/2022 u 09:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počela debata Generalne škupštine UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da glasanje bude tajno, što je Skupština odbila tako što je 107 država glasalo "za" javno glasanje, 13 glasova je bilo protiv i 39 uzdržanih

 Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) počela je debatu o pripajanju četiri ukrajinska regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji, nakon referenduma na kojima su se njihovi građani izjasnili o tome.

Rusija je zatražila da glasanje bude tajno, što je Skupština odbila tako što je 107 država glasalo "za" javno glasanje, 13 glasova je bilo protiv i 39 uzdržanih.

Ostale države nisu glasale, prenosi Rojters. Glasanje se očekuje za nekoliko dana.

Predstavnici država su iskoristile priliku i da govore o napadima u ponedjeljak na najmanje 14 ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, u kojima je poginulo 11 osoba.

Ukrajinski ambasador Sergej Kislicija rekao je da su neki od njegovih bliskih rođaka ugroženi i da ne mogu da odu u sklonište.

"Cijeli svijet je još jednom video pravo lice terorističke države koja ubija naš narod", rekao je on.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da je gađala vojne i energetske objekte, ali su neki od projektila pali na civilna područja.

Moskva je navela da uzvraća za ukrajinski teroristički napad izveden u subotu na Krimski most, dok je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak ocijenio optužbu za most "previše ciničnom čak i za Rusiju".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je šokiran zbog najnovijih raketnih udara koje je izvela Rusija na ukrajinske gradove i o tome je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kako navodi AP, Generalna skupština UN će razmotriti predloženu rezoluciju kojom bi se osudili referendumi i ocijenilo da su aneksije nezakonite.

Rezolucijom bi se od Moskve zahtijevalo da "odmah i bezuslovno" odustane od aneksija, pozvale sve zemlje da ih ne priznaju i insistiralo na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih snaga iz svih ukrajinskih međunarodno priznatih teritorija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:47