Bundestag, Njemačka / - SHUTTERSTOCK
05/10/2022 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rezultati ankete: Njemci sve manje troše

tvarna privatna potrošnja opadaće do proljeća sledeće godine, tako da će 2023. vjerovatno biti slabija od godine prije pandemije

Raspoloženje potrošača u Njemačkoj i dalje se pogoršava, pokazali su rezultati ankete Njemačkog udruženja maloprodaja (HDE), prenosi dpa.

"Povećani troškovi života i skupi energenti značajno smanjuju želju potrošača za kupovinom. Sklonost ka trošenju pada na najniži nivo svih vremena," rezimiralo je udruženje u svom potrošačkom barometru koje je objavilo u utorak.

HDE očekuje da će se uzdržanost potrošača dodatno povećati u narednim mjesecima. Stvarna privatna potrošnja opadaće do proljeća sledeće godine, tako da će 2023. vjerovatno biti slabija od godine prije pandemije.

- Iako za sada nema znakova usporavanja tržišta rada, potrošači su pesimistični u pogledu kretanja svog dohotka, naglasilo je HDE.

Ekonomska očekivanja su nastavila da se pogoršavaju. Potrošači računaju na rast cijena i tokom narednih mjeseci. Ne nadaju se poboljšanju ekonomske situacije i stoga smanjuju ličnu potrošnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:56