17/06/2022 u 17:20 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Украјини погинуо један Црногорац, други и даље ратује

Табеларне приказане податке о броју лица која ратују на страни Украјине, од 24.фебруара до 17.јуна, објавио инфо канал на телеграм платформи "Операција З: Војни комесари руског прољећа"

Руско Министарство одбране објавило је податке о броју страних плаћеника у Украјини а на том  списку су два држављанина Црне Горе, од који је  један погинуо. То показују табеларно приказани подаци о броју лица која ратују на страни Украјине  од 24. фебруара до 17. јуна, а које је  објавио инфо канал  на телеграм платформи "Операција З: Војни комесари руског прољећа".

image
- Инфо канал Операција З - Телеграм

- У позадини све већег броја војних неуспеха кијевског режима и огромних дневних губитака у људству и техници, прилив страних плаћеника у Украјину не само да се смањио, већ се заправо окреће у супротном смеру. Укупно, на списковима Министарства одбране од 17. јуна 2022. налазе се плаћеници и специјалисти за оружје из 64 земље.

image
- Инфо канал Операција З - Телеграм

Од почетка специјалне војне операције у Украјину је стигло 6956 људи, 1956 је већ уништено, 1779 је отишло, наводи тај инфо канал. Према тим подацима, из земаља региона у Украјини је највише држављана Хрватске. Од почетка ратних дејстава њих 204 је дошло у Украјину, 74 је погинуло а 51 је је напустио ту земљу. Слиједи БиХ из које је  167 лица дошло је да ратује на страни Украјине,  51 је страдао док  је 46 напустило ту земљу. Са  Косова је, према тим подацима, 156 лица учествовало у ратним дејствима од којих је 61 погинуло а 60 се више не налази на простору Украјине. Из Албаније је дошло  150 ратника, 42 су страдала док их 40 напустило ратиште. Са простора Сјеверне Македонија је  79 бораца. Погинуло их је 21, а борбена дејства је напустило њих 19. Иначе, према приказаној табели из Европе у Украјини највише  ратују Пољаци, Румуни и Британаци. А на украјинској страни су лица из 34 европске земље. Са америчког континента је  највише Канађана и Американаца, 601 односно 530. Из Азије највише има Грузијаца, Сиријаца и Турака а из Африке Нигеријаца и Јужноафриканаца. Из Аустралије и са Новог Зеланда је пет лица. Према ранијим подацима МУП-а  у Источноj Украjини jе, од 2014. године боравило пет пунољетних црногорских држављана и сви су се вратили у Црну Гору. Од укупног броjа “страних бораца”, у Вишем суду у Подгорици вођена су два кривична поступка, због кривичног дjела учествовање у страним оружаним формациjама из чл 449б Кривичног законика Црне Горе: jедно лице оглашено jе кривим због учешћа у страним оружаним формациjама у Источноj Украjини и осуђено на казну затвора у траjању од шест мjесеци, односно на три године и пет мjесеци због других кривичних дjела у стицаjу са кривичним дjелом учествовање у страним оружаним формациjама, док jе друго лице оглашено кривим због боравка у Сириjи, по основу кривичног дjела учествовања у страним оружаним формациjама у Сириjи и осуђено на казну затвора у траjању од шест мjесеци.

Подсјетимо, на ратишту у Сирији претходних  година, односно од 2014. до 2019. године погинуло је шесторо црногорских грађана а још деветоро, укључујући и двоје дјеце, су  били на подручјима гдје се крију припадници Исламске државе.У Сирији су ратовала  23 црногорска грађанина и то 18 мушкараца и пет жена, који су са собом повели троје дјеце. Безбједносне службе још од краја 2015. године нису регистровале одласке у ту земљу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:38