ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - MAHESHKUMAR PAINAM AVAILABLE FOR HIRE - NJEMAčKA, ZASTAVA
03/10/2024 u 09:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Njemačkoj protesti protiv rata

Dan njemačkog jedinstva obilježiće se danas na svečanosti u sjevernom gradu Šverinu, ali i protestima saveza "Nikad više rat" širom zemlje.

Njemački gradovi se svake godine izmjenjuju kao domaćini službenog obilježavanja dana ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. nakon pada Berlinskog zida. To je državni praznik.

Očekuje se da će kancelar Olaf Šolc i predsjednik Frenk-Volter Steinmajer prisustvovati svečanosti u Šverinu u Državnom pozorištu Meklenburg. Uz Šolca, govor će održati i premijerka savezne države Meklenburg - Zapadno Pomorje Manuela Švesig. Kao predsjednica Bundesrata, ona je domaćin. Ona je već u srijedu otvorila trodnevni festival u Šverinu.

Sve savezne države, Bundestag, Bundesrat, ministarstva i brojne institucije predstaviće svoje štandove. Tu je i raznovrstan kulturni program.

Savez "Nikad više rat" ove će godine protestovati protiv planova za stacioniranje američkih projektila na njemačkom tlu, protiv ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i isporuka oružja Ukrajini i Izraelu.  Organizatori nisu najavili da je među njihovim zahtjevima povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.

Organizatori su berlinskoj policiji prijavili protest od 25.000 učesnika. 

Savez poziva na pregovore o trenutnom prekidu sukoba u Ukrajini i Gazi te se protivi stacioniranju američkih projektila srednjeg dometa na njemačkom tlu od 2026., kako je najavio Šolc.

Udruženje Ukrajinaca u Njemačkoj prijavilo je kontra-protest pod nazivom "Vaš mir je naša smrtna kazna", prenosi "Index".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 09:29