/ foto: UNSPLASH, ILUSTRACIJA
21/11/2023 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više od 200 osuđujućih presuda u najvećem procesu protiv italijanske mafije

Osumnjičeni su optuženi za ubistvo, pranje novca, iznudu, trgovinu drogom i članstvo u mafijaškoj organizaciji

U Italiji je više od 200 osumnjičenih osuđeno u mega procesu protiv članova mafijaške organizacije Ndrangheta u Kalabriji. Dvojica vođa dobili su najviše kazne, svaki sa po 30 godina zatvora. Sudilo se za 338 osumnjičenih.

Osumnjičeni su optuženi za ubistvo, pranje novca, iznudu, trgovinu drogom i članstvo u mafijaškoj organizaciji. Mafijaši su koristili kafiće, restorane, hotele, pa čak i pogrebne salone kao paravan za pranje novca. Među osumnjičenima su bili i biznismeni, političari i bivši šef policije.

Za više od 200 osuđenika sud je izrekao ukupno više od 2.100 godina zatvora. Oslobođen je 131 osumnjičeni. Giancarlo Pittelli, advokat i bivši poslanik Forza Italia, desničarske konzervativne stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija, osuđen je na jedanaest godina zatvora, piše Crimesite.

Državno tužilaštvo je, između ostalog, koristilo izjave 50 prežaljenih (‘pentiti‘) koji su se oprostili od mafije. Mnogi od ovih ključnih svjedoka uključeni su u program zaštite svjedoka.

Suđenje, koje je počelo u januaru 2021., održano je u ogromnom bunkeru pravde u Lamezia Terme (Kalabrija), domu ‘ndranghete. Bilo je to najveće suđenje mafiji u Italiji od 1980-ih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:46