/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY DANIEL STUBEN. ON UNSPLASH
23/05/2023 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada Francuske traži 413 milijardi eura za modernizaciju vojske

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu je branio taj zahtjev pred zakonodavnim domom, navodeći da je cilj popravljanje odbrambenog alata

Vlada Francuske od Narodne skupštine traži 413 milijardi eura u narednih sedam godina za modernizaciju vojske.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu je, tokom rasprave o Nacrtu zakona o vojnom budžetu za period od sljedeće do 2030. godine, branio taj zahtjev pred zakonodavnim domom, navodeći da je cilj popravljanje odbrambenog alata.

Kako prenosi Al Džazira, on je kazao da tekst ne predlaže radikalni prekid sa istorijskim modelom, već da predlaže njegovo prilagođavanje u kontekstu “jače konkurencije između velikih sila, kao posljedica širenja nuklearnog oružja”.

“Tekst ima za cilj da nastavi da popravlja odbrambeni alat koji je oštećen u prošlosti kao rezultat kratkoročnih politika, posebno u smislu modernizacije nuklearnog odvraćanja, poboljšanja tretmana trupa, kao i ulaganja u kibernetičke, svemirske i pomorske oblasti”, naveo je Lekornu.

Francuska se ranije obavezala da će podići izdvajanja bruto domaćeg proizvoda za odbrambenu potrošnju na dva odsto, u skladu s onim što zahtijeva njeno članstvo u NATO-u.

Lekornu je istakao da očekuje da će taj cilj biti ostvaren do 2027. godine, odnosno na kraju drugog petogodišnjeg mandata predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:13