/ - SHUTTERSTOCK
28/04/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zagađenje vazduha u Evropi ubije 1.200 djece svake godine

Izvještaj je proučavao 32 zemlje članice EEA, uključujući 27 država EU

Novi izvještaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) otkriva da preko 1.200 djece mlađe od 18 godina umre svake godine od zagađenja vazduha u Evropi. Izlaganje zagađenju povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti kasnije u životu.

Nedavni izvještaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) otkrio je da je zagađenje vazduha odgovorno za više od 1.200 smrti djece i tinejdžera godišnje širom Evropske unije (EU).

Procjenjuje se da svake godine u zemljama članicama i zemljama koje sarađuju, zagađenje vazduha izaziva preko 1.200 smrtnih slučajeva i gubitak preko 110.000 životnih godina prilagođenih invalidnosti“, navodi EEA.

Izvještaj je proučavao 32 zemlje članice EEA, uključujući 27 država EU, i zemlje koje sarađuju, poput Albanije, Srbije i Crne Gore. Izvještaj nije uključivao neke industrijski teške zemlje koje se graniče sa EU, poput Velike Britanije, Ukrajine i Rusije, koje su mogle da povećaju broj žrtava.

Prema izvještaju, preko 90 odsto urbanog stanovništva Evrope bilo je izloženo nivoima zagađenja iznad SZO smjernica za kvalitet vazduha iz 2021, a 97 odsto je bilo izloženo najštetnijem zagađivaču u vazduhu, PM 2,5. Fine čestice su primarni podstrekač vodećih uzroka prijevremene smrti, srčanih bolesti i moždanog udara, praćene plućnim bolestima i rakom pluća, kako je navedeno u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:25