/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
29/02/2024 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu preduslov za integraciju sa EU

Treba izbjeći institucionalna preklapanja, smatra ona, zbog čega je neophodno ostvarivanja sinergije i usklađenosti svih aktera

Uspostavljanje funkcionalnog zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu je preduslov za integraciju sa jedinstvenim tržištem Evropske unije (EU), izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, prenosi N1.rs.

U zajedničkoj izjavi sa konferencije „Rast i približavanje šest ekonomija Zapadnog Balkana“, koja je održana u Tirani, lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana su pohvalili rad Savjeta za regionalnu saradnju, podcrtali opredeljenost regiona integraciji i istakli pojačanu saradnju sa EU, dodaje se u saopštenju.

Bregu je navela da je potrebno raditi na dva koloseka, na unutrašnjim reformama kojima se zemlje približavaju EU, ali i na produbljivanja međusobne regionalne ekonomske integracije.

Treba izbjeći institucionalna preklapanja, smatra ona, zbog čega je neophodno ostvarivanja sinergije i usklađenosti svih aktera.

U zajedničkoj izjavi lidera ističe se da je Plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan ključan za pristupanje i integraciju u jedinstveno tržište EU, kao i za ubrzavanje reformi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:47