Volodimir Zelenski / - EPA
05/02/2024 u 14:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski traži od ukrajinskog parlamenta nastavak mobilizacije i vanrednog stanja

Zelenski je prošlog novembra nagovijestio potencijalno odlaganje predsjedničkih izbora, rekavši da bi ih bilo "neodgovorno" održati u ratnim uslovima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podnio je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije dok se ruska invazija približava drugoj godišnjici, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Predlozi Zelenskog predviđaju produženje mjera za još 90 dana od 14. februara, u skladu sa odredbama ustava Ukrajine.

Ovo će biti 10. put od 24. februara prošle godine, otkako je Kremlj započeo invaziju, da će Vrhovna Rada razmatrati dvije vojne mjere.

Produženje vanrednog stanja, ukoliko ga odobri parlament, preklapaće se sa predsjedničkim izborima u Ukrajini.

Izbori bi trebalo da budu održani sledećeg mjeseca, ali je ustavom zabranjeno da budu organizovani u uslovima vanrednog stanja.

Zelenski je prošlog novembra nagovijestio potencijalno odlaganje predsjedničkih izbora, rekavši da bi ih bilo "neodgovorno" održati u ratnim uslovima.

Već neko vrijeme se pretpostavlja da će Zelenski smijeniti komandanta vojske Valerija Zalužnog.

Zelenski je rekao da razmišlja o preslagivanju vojnog vrha koje bi uključivalo nekoliko iskusnih oficira, prenosi Guardian.

- Pitanje je ko bi trebao da vodi Ukrajinu. Pričam o zamjeni nekoliko državnih oficira, ne samo u vojsci. Kako bismo pobijedili u ratu, svi moramo da guramo u istom smjeru. Ne smijemo biti obeshrabreni, moramo imati dobru, pozitivnu energiju, negativu moramo ostaviti kod kuće -  komentarisao je Zelenski.

Ankete pokazuju da je Zalužni podjednako popularan, ako ne i više, od Zelenskog, a neki stručnjaci strahuju da bi zbacivanje sa vlasti aktuelnog predsjednika demoralisalo ukrajinske trupe i poljuljalo nacionalno jedinstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:31