Volodimir Zelenski / - FOTO: EPA-EFE
17/08/2024 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zeleski: Ukrajina ojačala pozicije u ruskoj Kurskoj oblasti

Ukrajinska vojska ojačala je svoje pozicije u ruskoj Kurskoj oblasti, nakon pokretanja velike prekogranične ofanzive, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- General-pukovnik Oleksandr Sirski izvijestio je o jačanju pozicija naših snaga u Kurskoj oblasti i širenju stabilizovane teritorije- objavio je Zelenski danas na Telegramu.

Njegova objava uslijedila je nakon što je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala da su ukrajinske snage koristile rakete američke proizvodnje da unište ključni most u okrugu Gluškov u ruskoj Kurskoj oblasti, ubivši "dobrovoljce koji su pomagali u evakuaciji civila".

- Prvi put je Kurska oblast pogođena raketnim bacačima zapadne proizvodnje, vjerojatno američkim HIMARS-om- navela je Zaharova na Telegramu u petak.

Zelenski: Ukrajinska vojska kontroliše 74 lokaliteta u Kurskoj oblasti u Rusiji

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), Zaharova je rekla da su u napadu, koji je uništio most preko rijeke Seim, poginuli „volonteri koji su pomagali evakuisanom civilnom stanovništvu".

RSE navodi da se te tvrdnje Zaharove ne mogu nezavisno potvrditi. Prema ruskim bezbjednosnim zvaničnicima, uništenje mosta odsjeklo je dio okruga, što je otežalo evakuaciju civila iz te oblasti.

Moskva je ponovo optužila zapadne saveznike Kijeva da podržavaju i podstiču prvu kopnenu ofenzivu Ukrajine na rusku teritoriju, što je, prema ruskim vlastima, dovelo do evakuacije više od 120 hiljada civila.

Kijev tvrdi da je, od početka prekogranične ofanzive 6. avgusta, preuzeo kontrolu nad 82 naselja na površini od 1.150 kvadratnih kilometara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 09:42