/ -фото: SERBIA.MID.RU
29/04/2022 u 11:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Русије у Србији: Нећемо признати Косово, остајемо доследни

Не очекујем да Србија уведе Русији санкције, казао је Боцван-Харченко

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко поручио је да Москва неће признати самопроглашено Kосово и да остаје доследна својој политици.

Путин: Ако су могли Косову и Метохији да прогласе независност, и Доњецк и Луганск имају исто право

- Тражимо имплементацију Резолуције 1244, која треба да се примјењује, и према нашем мишљењу, и према Међународном праву- рекао је Боцан Харченко, гостујући у емисији Инсајдер ТВ.

Он је овај став Русије изнио одговарајући на питање да ли изјава руског предсједника Владимира Путина, да су самопроглашене Доњецка Народна Република и Лугањска Народна Република постале независне на основу преседана Међународног суда правде, приликом одлучивања о независности такозваног Kосова, значи и промјену односа Русије према питању статуса српске јужне покрајине.

- Kосово је суштинско питање наше пријатељске и братске сарадње и нема никаквих сигнала да Руска Федерација може да промијени однос према том питању- објаснио је амбасадор Русије у Србији и додао да оно остаје преседан у међународном праву, као и да "једнострано и нелегитимно проглашење независности“ Kосова не треба доводити у везу са отцјепљењем Донбаса.

- Грађани Доњецке и Луганске Републике не признају власт у Kијеву, која је резултат нелегитимног и антиуставног државног удара- рекао је Харченко уз напомену да су се они на референдуму изјаснили за отцјепљење од Украјине, што са Kосовом и Метохијом није случај.

Амбасадор Русије изјавио је да не очекује да ће Србија Руској Федерацији увести санкције и оијценио као позитивно досадашње одбијање Србије да према Русији примијени казнене мјере.

Харченко је подсјетио да Србија, као и њен предсједник Александар Вучић од почетка руске "специјалне војне операције“ имају доследан став и додао да званична Москва то умије да цијени.

Руски амбасадор очекује да уговор о испоруци гаса између Русије и Србије, који истиче 31. маја, буде обновљен и с тим у вези најавио је разговоре на релацији Гаспром - Србија гас, Влада Србије и Влада Руске Федерације, уз напомену да нема смисла да он прича о њиховом садржају или резултату.

- Србија је Русији пријатељска земља и ми настављамо сарадњу у свим областима- закључио је Харченко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:46