Ilustracija / - SHUTTERSTOCK.COM/EVAN_HUANG
27/11/2023 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

London tvrdi: Ruski gubici u Ukrajini najveći od početka rata

Prema Londonu, teški gubici su najprije uzrokovani naporima da se okruži i zauzme grad Avdivka u Donbasu na istoku Ukrajine

U posljednjih šest sedmica ruska vojska je pretrpjela neke od najvećih gubitaka od početka rata protiv Ukrajine, objavila je danas britanska vojnoobavještajna mreža.

Prema Londonu, teški gubici su najprije uzrokovani naporima da se okruži i zauzme grad Avdivka u Donbasu na istoku Ukrajine.

Prema procjenama ukrajinskog Glavnog štaba, ruska vojska u prosjeku gubi 931 čovjeka svaki dan ovog mjeseca. Prije toga, najkrvaviji mjesec za Rusiju bio je mart ove godine, kada je rusko osvajanje Bahmuta doseglo vrhunac i kada su dnevni gubici u prosjeku iznosili 776 vojnika.

Obavještajna agencija je upozorila da ne može provjeriti metodologiju korištenu za prikupljanje ovih podataka, koji navodno uključuju ubijene i ranjene, ali "brojke se čine vjerovatnim".

- Posljednjih šest sedmica vjerojatno smo vidjeli jedan od najvećih ruskih gubitaka u ratu. Teški gubici uvelike su uzrokovani ruskom ofanzivom na grad Avdivka - zaključili su Britanci.

Ukrajinski Glavni štab saopćio je danas da su Rusi tokom proteklog dana izgubili još 750 vojnika, sedam tenkova i tri borbena oklopna vozila. Od početka rata, prema procjeni ukrajinske komande, Rusija je izgubila 325.580 vojnika, 5.520 tenkova, 10.282 ostala oklopna vozila, 7.875 komada artiljerije, 907 raketnih bacača, 597 protuzračnih vozila, 323 aviona, 324 helikoptera, 5905 dronova, 1565 krstarećih projektila, 22 broda i jednu podmornicu.

Tvrdnje strana nije moguće direktno provjeriti iz nezavisnih izvora u ratnim uslovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:14