Са састанка / - фото: Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма
24/11/2021 u 18:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Одржан састанак поводом израде концепта Просторног плана Црне Горе

Министар Митровић је изјавио да је данашњи састанак представљао почетак презентације Концепта Просторног плана Црне Горе и то од области саобраћајне инфраструктуре

У Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма данас је одржан први консултативни састанак поводом израде Концепта Просторног плана Црне Горе, и то у области саобраћаја. 

Основни закључци са састанка су да се током израде Концепта размотре сва варијантна рјешења, и да се вишекритеријумском анализом дође до прецизних и коначних рјешења која ће бити јасно дефинисана у Нацрту Просторног плана, са нагласком на заштиту животне средине и културног насљеђа, као и да се са земљама окружења ускладе приоритети и прецизирају тачке прикључка саобраћајне инфраструктуре. 

Отварајући презентацију министар екологије, просторног планирања и урбанизма, Ратко Митровић, изјавио је данашњи састанак представљао почетак презентације Концепта Просторног плана Црне Горе и то од области саобраћајне инфраструктуре која је, како је нагласио, као крвоток у организму, јер од развоја путне инфраструктуре зависи и демографски развој, развој туризма и индустрије. 

image

Са састанка

- фото: Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма

- Просторни план је најважнији документ послије Устава Црне Горе, који је општа основа организације и уређења простора у нашој држави. Приликом анализе и одабира варијантних рјешења неопходно је нарочито консултовати општине које су јасно упућене у проблематику на локалном нивоу и да се та рјешења ускладе са локалним циљевима развоја, нарочито када је у питању туризам.- поручио је министар Митровић. 

Презентацију Концепта ППЦГ у области саобраћаја одржала је Светлана Јовановић као руководилац израде Просторног плана Црне Горе. Она ја изјавила да је Просторни план предуслов и основа привредног и друштвеног развоја. 

- Овим изузетно важним документом  одређују се државни циљеви, амбиције и визија просторног развоја, и у области саобраћајне инфраструктуре гдје тежимо креирању европски развијене саобраћајне мреже. С тим у вези, заиста значи подршка и сарадња институција система током цијелог процеса израде Плана - истакла је Јовановић.  

Данашњем састанку присуствовали су представници Министарства капиталних инвестиција, Управе за саобраћај, Монтепута, Инжењерске коморе, представници Обрађивача Просторног плана, као и представници Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.  

Ове недјеље ће се, како је најваљено, одржати и састанак на тему енергетике, а у наредном периоду ће се наставити низ презентација на друге кључне теме и области за израду Плана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:52