РУСИЈА, ЗАСТАВА / - ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА
13/05/2022 u 12:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први руски војник оптужен за ратне злочине, пријети му доживотна

За неколико дана почињу саслушања у друга два случаjа, укључуjући суђење у одсуству Михаилу Романову, руском воjнику оптуженом за силовање и убиство

Вадим Шисимарин, 21-годишњи руски командант тенковске дивизиjе Кантемировскаjа, први jе руски воjник коjем се суди за ратни злочин. Шисимарин jе оптужен да jе убио цивила 28. фебруара током борби у Сумскоj области на сјевероистоку Украjине.

Према оптужници, Шисимарин jе пуцао на цивилни аутомобил у селу Чупахивка након што су његов конвоj воjних возила напале украjинске снаге. Затим jе одвезао аутомобил са jош четири воjника док jе покушавао да побјегне од украjинских бораца.

Шисимарин, коjи jе задржан у украjинском притвору, оптужен jе да jе кроз отворени прозор аутомобила упуцао ненаоружаног мушкарца (62) у главу, коjи jе возио бицикл и говорио телефоном, након што му jе наређено да „убиjе цивила како га не би приjавио украjинским браниоцима“. Злочин се, како се наводи, догодио „десетинама метара“ од жртвине куће и да jе извршен пушком АК-74.

„Тужиоци и истражитељи СБУ (Служба безбједности Украjине прим. аут.) прикупили су довољно доказа о његовоj умијешаности у кршење закона и обичаjа ратовања у комбинациjи са убиством са предумишљаjем. За ове радње пријети му казна од 10 до 15 година затвора или доживотна казна“, рекао jе портпарол тужилаштва прије почетка.

За неколико дана почињу саслушања у друга два случаjа, укључуjући суђење у одсуству Михаилу Романову, руском воjнику оптуженом за силовање и убиство. Оптужен jе да jе у марту провалио у кућу у jедном селу у Броварском региону у близини Киjева, убио мушкарца, а затим више пута силовао жену док jе „пријетио њоj и њеном малољетном дјетету насиљем и оружjем“, наводи Гардиjан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:27