Vladimir Putin / SHUTTERSTOCK
19/09/2023 u 15:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin najavio prvo putovanje u inostranstvo otkad je izdat nalog za njegovo hapšenje

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da bi pokušaj Zapada da obuzda Rusiju i Kinu trebao produbiti saradnje između dvije sile

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovaće u oktobru u Peking radi razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom, što će biti njegov prvi poznati odlazak u inostranstvo otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje, prenosi N1.rs.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da bi pokušaj Zapada da obuzda Rusiju i Kinu trebao produbiti saradnje između dvije sile.

-Radujemo se temeljnim bilateralnim razgovorima između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đinpinga u Pekingu- rekao je Patrušev na sastanku u Moskvi sa šefom kineske diplomatije Vang Ijem, a citirala ga je novinska agencija Interfax.

Putin će prisustvovati trećem forumu “Pojas i put”, na koji ga je kineski kolaga pozvao tokom posjete Moskvi u martu. Nekoliko dana prije Si Đinpingove posjete, Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za Putinovo hapšenje zbog nezakonite deportacije stotina djece iz Ukrajine, što Moskva poriče.

Kremlj je rekao da je nalog dokaz zapadnog neprijateljstva prema Rusiji, koja je započela kazneni postupak protiv tužitelja ICC-ja i sudija koji su izdali nalog. Patrušev, blizak Putinov saveznik, kazao je da Rusija želi razviti svoje veze s Kinom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:40