/ - Портал Дан
11/10/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Путин: Потребан позитивни потенцијал Покрета несврстаних

Путин је учесницима истакао да Покрет несврстаних има веома важну улогу у међународним односима, да досљедно инсистира на принципу равноправности држава, уважавању суверенитета и законитих интереса

Предсједник Русије Владимир Путин поручио је учесницима скупа у Београду поводом 60. годишњице Покрета несврстаних да је позитивни потенцијал те организације данас од посебног значаја имајући у виду турбулентну ситуацију у свијету.

Путин је у телеграму учесницима истакао да Покрет несврстаних има веома важну улогу у међународним односима, да досљедно инсистира на принципу равноправности држава, уважавању суверенитета и законитих интереса, а такође се залаже за конструктивни мултилатерални дијалог строго у складу са Повељом Уједињених нација.

Данас, када је ситуација у свијету све турбулентнија и када човјечанство мора да се суочи са нарастајућим бројем претњи и изазова, позитивни потенцијал Покрета несврстаних је посебно потребан, навео је предсједник Русије.

Указао је да је важно да се та ауторитативна и репрезентативна организација активно укључи у рјешавање кризних ситуација, дајући суштински допринос колективним напорима за изградњу демократичнијег и стабилнијег свјетског поретка, јачањем поверења и узајамног разумијевања међу чланицама међународне заједнице, истакао је Путин.

Руски предсједник је подсјетио да је Русија недавно добила статус посматрача у Покрету несврстаних и оцијенио да то отвара нове могућности за сарадњу у рјешавању регионалних и свјетски питања, у осигуравању безбједности и одрживог развоја у цијелом свијету.

Путин је учесницима скупа пожелио успешан рад. Русију на скупу у Београду представља шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 04:54