Кустоскиња Анита Ћулафић отвара изложбу / -С.Ћетковић
05/11/2021 u 19:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изложба "Документи - 60 година несврстаности": Подсјећање на племените идеје

Овом изложбом Центар савремене умjетности Црне Горе жели да допринесе реафирмацији Покрета несврстаних, али и да иницира кустоска читања наслијеђеног умјетничког фонда ове установе и допринесе истраживањима овог историјског периода

Изложба која подсјећа на догађај када су се прије 60 година у Београду окупили државници 25 земаља и утемељили покрет несврстаних, отворена је у галерији "Центар" у Подгорици. Селекциjу радова из фонда Центра савремене умjетности Црне Горе (ЦСУЦГ) који чине поставку "Документи - 60 година несврстаности" извршиле су кустоскиње Марина Челебић, Нађа Баковић и Анита Ћулафић, која је и представила изложбу.

image

Барељефи са потретима државника који су предсједавали Покреом несврстаних

-С.Ћетковић

Његујући културу сјећања и пијетет према програмским активностима некадашње Галерије несврстаних, кустоски тим је осмислио поставку којом је рекреиран дио изложбе која је 1985. била приказана у Титограду у склопу манифестације "Недјеља Индије", подсјетила је Ћулафић.

image

Нехру, Тито, Индира Ганди, државници који су обиљежили једно вријеме

-С.Ћетковић

– Изложбом "Документи - 60 година несврстаности" подсјећамо на идеје и достигнућа Покрета несврстаних са акцентом на велике државнике који су га предводили и важне догађаје који су га обиљежили. Неодвојиви дио ове приче је Галерија умјетности несврстаних земља "Јосип Броз Тито" која је 1995. године реинтегрисана у ЦСУЦГ који данас баштини њен фонд. За вријеме од 10 година постојања ова једина и јединствена институција везана за Покрет несврстаних на тлу Црне Горе дала је немјерљив допринос афирмацији умјетности и култура земаља чланица – казала је, између осталог, Ћулафић.

image

Нехру, Тито, Индира Ганди, државници који су обиљежили једно вријеме

-С.Ћетковић

Посјетиоци изложбе могу видјети одабране фотографије утемељивача Покрета несврстаних Тита и Нехруа, као и Индире Ганди, којима су забиљежене њихове државничке активности и догађаји из њихових приватних живота. Посебан сегмент ове поставке чине барељефи југословенског академског вајара Остоје Балканског са ликовима предсједника држава које су предсједавале Покретом несврстаних.

Како је закључила Ћулафић, овом изложбом ЦСУЦГ жели да подсјети на племените идеје Покрета несврстаних и допринесе њиховој реафирмацији, али и да иницира кустоска читања наслијеђеног умјетничког фонда ове установе и допринесе истраживањима овог историјског периода.

image

Покрет несврстаних заинтересовао министра Бојанића

-С.Ћетковић

Изложба је, упркос јакој киши, привукла публику, а међу посјетиоцима били су и министар капиталних инвестиција Младен Бојанић и палестински амбасадор Рабии Алнантоули.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:09