/ - MVP
26/09/2022 u 15:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta piše u dokumentu koji su potpisale Srbija i Rusija u Njujorku

Plan koji su potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov poziva se na sporazum još iz vremena Savezne Republike Jugoslavije, iz 1996. godine

Dokumenta koji su u Njujorku potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov, sadrži četiri stranice, a podrazumijeva raspored sastanaka tokom 2023. i 2024. godine. Uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou.

- Sadržaj bukvalno odgovara nazivu: plan konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova za naredne dvije godine. Riječ je o rasporedu sastanaka tokom 2023. i 2024. godine, a uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou. Dokument ne sadrži nijednu stavku u vezi sa bezbjednosnom situacijom povodom agresije Rusije na Ukrajinu. Takođe nema nijedne stavke, niti sastanka vezanog za položaj spornog ruskog centra u Nišu koji je godinama predmet interesovanja stranih ambasada- prenosi Blic.

Kako dalje navodi, plan koji su potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov poziva se na sporazum još iz vremena Savezne Republike Jugoslavije, iz 1996. godine.

- Na istim osnovama su minulih godina Srbija i Rusija planirale konsultacije o raznim pitanjima bilateralnih odnosa, regionalne i evropske problematike. Riječ je o planu bilateralne saradnje. Preciznije, to je spisak planiranih bilateralnih sastanaka i konsultacija između dva ministarstva. Ovaj plan predviđa raspored sastanaka, dešavanja, potpisivanja memoranduma, međuvladine konsultacije koje nisu na najvišem nivou- navodi Blic.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:59