Vladimir Putin / - EPA
08/09/2023 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Analitičar: Spreman plan za rušenje Putina s vlasti, ima četiri čina, a poslednja dva su ključna

Engleski porta prenosi izjavu dr Jurija Felštinskog koji kaže da je smrt šefa Vagnera Jevgenija Prigožina zapravo početak i da je sada u toku poslednja faza plana

Kako pišu britanski mediji, spreman plan je za rušenje Vladimira Putina s vlast, prenosi da navodni plan ima četiri čina, pri čemu su treći i četvrti ključnii, piše Express.co.uk, a prenosi N1.

Engleski porta prenosi izjavu dr Jurija Felštinskog koji kaže da je smrt šefa Vagnera Jevgenija Prigožina zapravo početak i da je - 23. i 24. jun, dani pobune, predstavljali su prvi čin. Obaranje Prigožinovog aviona, što je vrlo važno jer je on postao javna osoba, zajedno s Dmitrijem Utkinom, bio je drugi čin - kazao je Felštinski, čiji rad obuhvata decenije ruske istorije navodeći da je uvjeren da ćemo uskoro vidjeti i treći i četvrti čin.

Felštinski smatra da Putin neće opstati kao predsjednik još dugo – možda čak ni do decembra. Iako nije siguran kako bi tačno mogli izgledati treći i četvrti čin, podseća na smrt Borisa Jeljcina kojeg je Putin naslijedio, a osvrnuo se i na ulogu ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koja bi mogla odigrati važnu ulogu u posljednja dva čina.

- Čekamo rasplet u decembru 2023. – čak i ako Putin ne podnese ostavku, biće zanimljivo vidjeti hoće li pokušati da se kandiduje za predsednika 2024. - rekao je Felštinski.

Dodaje da se Putinov imidž promijenio.

- Sve do 24. juna svi su vjerovali da je vrlo moćan i da sve kontroliše, da je vrlo jak i da je diktator. Nakon toga je svima postalo jasno da to nije baš tako. Sada je vidljivo da postoje neke moćne sile koje Putin više ne kontroliše - tvrdi analitičar.

Također, Felštinski vjeruje da FSB sada u potpunosti kontroliše Rusiju i da će odrediti ono što dolazi. I sam Putin je nekada bio šef FSB-a i okružio se ili bivšim agentima ili bivšim kolegama iz KGB-a, prethodnika FSB-a.

- FSB kontroliše i vlada Rusijom. Cio proces ruskih predsjedničkih izbora prema zakonu kontroliše FSB. Rusija je još 2021. donijela zakon koji dopušta glasanje na daljinu. To bi moglo biti dobro u većini zemalja, ali ne i za Rusiju: doveše do situacije u kojoj će FSB imati mogućnost da doda glasove ljudi koji nisu došli na glasanje kako bi odabrali svog omiljenog kandidata - kazao je i dodao da će "FSB biti taj koji bira sljedećeg predsjednika Rusije".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
PUTINANALITIČAR
02. maj 2024 11:12