Talibani / - Vikipedija
07/12/2022 u 20:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Avganistan: Talibani izvršili prvo javno pogubljenje, otac presudio ubici svog sina

Vrhovni vođa talibana Haibatulah Akhuzada izdao je ukaz prošlog mjeseca, nalažući sudijama da izreknu kazne koje uključuju javna pogubljenja, javne amputacije i kamenovanje

Talibani su izvršili prvo javno pogubljenje od povratka na vlast u Avganistan prošle godine.

Portparol talibana rekao je da je muškarac ubijen nasred prepunog sportskog stadiona u jugozapadnoj provinciji Farah, nakon što je priznao ubistvo, prenosi BBC.

Pogubljenju su prisustvovali partijski lideri, uključujući i ministre vlade.

Ovo je uslijedilo samo nekolika nedjelja nakon uspostavljanja zakona Šarija.

Vrhovni vođa talibana Haibatulah Akhuzada izdao je ukaz prošlog mjeseca, nalažući sudijama da izreknu kazne koje uključuju javna pogubljenja, javne amputacije i kamenovanje.

Oni i dalje nijesu zvanično definisali konkretne zločine i odgovarajuće kazne.

Iako je nedavno izvršeno nekoliko javnih bičevanja, uključujući i bičevanje desetak ljudi pred prepunim fudbalskim stadionom u provinciji Logar prošlog mjeseca, ovo je prvi put da su talibani javno priznali da su izvršili pogubljenje.

Mohamed Kaled Hanafi, optužen je da je kao ministar za porok i vrline nametnuo talibansko striktno tumačenje islamskog zakona.

Prema riječima talibana, pogubljenik Tadžmir koji je izbo nožem muškarca Mustafu prije pet godina, bio je sin pakistanskog političara i trenutnog saveznog ministra Gulama Sarvara.

Prije pogubljenja objavljeno je javno obavještenje u kome se građani mole da se pridruže na sportskom terenu.

Majka ubijenog navodno je rekla da su je talibanske vođe molile da oprosti tom čovjeku, ali je ona insistirala na njegovom pogubljenju.

„Talibani su došli kod mene i molili me da oprostim ovom nevjerniku“, rekla je ona.

„Insistiraju da oprostim ovom čovjeku radi Boga, ali sam im rekla da ovaj čovjek mora da bude pogubljen i da bude sahranjen na isti način kao što je učinio mom sinu. Ovo bi mogla da bude lekcija za druge ljude“, dodala je.

Tokom svoje vladavine od 1996 – 2001. godine, Talibani su osuđeni zbog redovnog izvršavanja kazni u javnosti, uključujući pogubljenja na nacionalnom stadionu u Kabulu.

Talibani su obećali da neće ponoviti brutalnu represiju nad ženama. Međutim, otkako su preuzeli vlast, slobode žena su ozbiljno ograničene, a jedan broj žena je pretučen zbog traženja prava.

Trenutno nijedna zemlja nije priznala njihovu novu vladu, a Svjetska banka je zadržala oko 600 miliona dolara, nakon što su talibani zabranili djevojčicama da se vrate u srednje škole.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:06