Džo Bajden / - EPA
22/02/2024 u 10:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: Imamo lude irvase poput Putina

Predsjednik SAD-a u San Francisku govorio o klimatskim promjenama

Američki predsjednik Džo Bajden nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina „ludim kučkinim sinom“ tokom događaja u San Francisku, piše Gardijan.

Bajden je govorio o klimatskim promjenama kada je rekao: „Imamo lude irvase poput Putina i drugih, i uvijek moramo da brinemo o nuklearnom sukobu, ali egzistencijalna prijetnja čovječanstvu je klima".

Bajden je ranije druge nazivao „kučkinim sinom“. U januaru 2022. uhvaćen je na vrućem mikrofonu kako koristi isti izraz zlostavljanja novinara Foks njuza iz Bijele kuće.

Obraćajući se donatorima u San Francisku u sredu u okviru trodnevnog obilaska Kalifornije kako bi prikupio novac za svoju kampanju za reizbor 2024, Bajden je takođe rekao da je zapanjen nedavnim komentarima njegovog vjerovatnog republikanskog protivkandidata.

Tramp je uporedio sumnjivu zatvorsku smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog sa sopstvenim pravnim problemima u SAD.

Tramp uporedio sebe s Navaljnijem: I mene su optužili za stvari koje su tako smiješne

Tramp je kažnjen sa 350 miliona dolara nakon što je njujorški sudija utvrdio da je godinama lagao o svom bogatstvu u finansijskim izvještajima u svojim kompanijama. Tramp je rekao da je ta presuda oblik „komunizma ili fašizma“.

- Neke od stvari koje je ovaj čovjek govorio, kao da se poredi sa Navaljnim i kaže da je – zato što je naša zemlja postala komunistička zemlja, bio je proganjan, kao što je proganjan Navaljni. Ne znam odakle mu to dođavola - rekao je Bajden.

Bajden ima tendenciju da odstupi od scenarija tokom predizbornog prikupljanja sredstava i posljednjih mjeseci dao je očigledno neplanirane primjedbe na račun kineskog predsjednika, Republikanske partije i američkog saveznika Izraela zbog njihovog bombardovanja pojasa Gaze.

Bajdenovi verbalni napadi na Putina takođe su se naglo intenzivirali u Bijeloj kući i tokom kampanje. Prošle nedjelje je američki predsjednik okrivio Putina i „njegove nasilnike“ za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

- Ne znamo tačno šta se dogodilo, ali nema sumnje da je Navaljnijeva smrt posljedica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili - rekao je Bajden u Bijeloj kući nakon što su zvaničnici ruskog zatvora objavili da je Navaljni umro.

Kremlj je negirao umiješanost u smrt Navaljnog i rekao da su tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran za to neprihvatljive.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 07:44