Pulicerova nagrada / - PULICEROVA NAGRADA
06/05/2024 u 23:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njujork tajmsu dodijeljen Pulicer za istraživanje o radu djece migranata širom SAD

Univerzitet Kolumbija u Njujorku objavio je dobitnike Pulicerovih nagrada za 2024. godinu. Pulicerove nagrade smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu i odaju priznanja za rad u više novinarskih i umjetničkih kategorija.

Objavljeni su dobitnici Pulicerovih nagrada za 2024. godinu, koje dodjeljuje Univerzitet Kolumbija u Njujorku.

Lokalni list Lokaut Santa Kruz dobio je Pulicera u kategoriji izvještavanja o udarnim vijestima za tekstove o poplavama i klizištima u Kaliforniji.

Nagradu u kategoriji istraživačkog novinarstva osvojila je novinarka Njujork tajmsa Hana Drajer za seriju priča o radu djece migranata širom Sjedinjenih Država. 

Sara Konvej iz Siti biroua i Trini Rejnolds-Tajler iz Instituta "Nevidljivi" dobili su nagradu u kategoriji lokalnog izvještavanja za seriju priča o sistemskom rasizmu i nestalim ženama Afroamerikankama u Čikagu.

Novinska agencija Rojters je osvojila priznanje za tekstove o praksi poslovanja kompanija Elona Maska iz automobilske i avio-industrije u kategoriji nacionalnog izveštavanja. 

Ista nagrada dodeljena je i za istraživanje Vašington posta o opasnostima poluautomatske puške "AP-15", naširoko korišćene u masovnim ubistvima u Americi. 

Dobitnik i kolumnista Vašington posta za tekstove o Putinu i Rusiji 

Priznanje za međunarodno izvještavanje dobio je Njujork tajms za izveštaje o napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, neuspjesima izraelskih obavještajnih službi da spriječi akciju i odgovoru Vojske Izraela. 

Saradnik Vašington posta Vladimir Kara-Murzi dobitnik je priznanja u kategoriji komentara za tekstove pisane o Vladimiru Putinu, životu o Rusiji i demokratskoj budućnosti njegove zemlje, navodi se u obrazloženju odluke. 

Kritičar Džasting Džang iz Los Anđeles Tajmsa dobio je priznanje za žanrovsku filmsku kritiku pišući o savremenom iskustvu gledanja filmova.

Pulicerova nagrada – istorija i tradicija

Pulicerove nagrade smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu i odaju priznanja za rad u više novinarskih i umjetničkih kategorija. 

Ovogodišnja priznanja dodeljena su dok su se na pojedinim američkim univerzitetima, uključujući i Kolumbiju, održavali propalestinskim i proizraelski protesti. 

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zavještao Univerzitetu Kolumbija.

Prva Pulicerova nagrada je dodijeljena 4. juna 1917, a dobitnike bira nezavisna komisija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:02