/ - ZAPLIJENJEN KOKAIN, ILUSTRACIJA
17/01/2024 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Belgijska carina u 2023. zaplenila rekordnu količinu kokaina

Belgija, susjedna Holandija i Španija su tri najveće evropske zemlje po ilegalnom uvozu kokaina, uglavnom iz Paname, Kolumbije i Ekvadora

Belgijska carina zaplijenila je tokom 2023. godine 116 tona kokaina u luci Antverpen, postavljajući rekord drugu godinu zaredom, saopštile su u srijedu belgijske vlasti, prenosi RSE.

Potražnja za kokainom brzo raste širom EU, dok evropske vlade krive trgovinu drogom za izbijanje nasilja u velikim lučkim gradovima poput Antverpena, Roterdama u Holandiji i Marseja u Francuskoj.

- To su količine koje predstavljaju ogromnu opasnost po bezbjednost u našim lukama i gradovima, po bezbjednost mnogih stotina carinika i lučkih radnika i po bezbjednost naših porodica - rekao je novinarima rekao je ministar finansija Vinsent van Peteghem.

Belgija, susjedna Holandija i Španija su tri najveće evropske zemlje po ilegalnom uvozu kokaina, uglavnom iz Paname, Kolumbije i Ekvadora.

Na istoj konferenciji za novinare, holandski zvaničnici su rekli da su zaplenili 59,1 tonu kokaina 2023. godine, što je takođe veliki porast u odnosu na prethodnu godinu.

Luka Antverpen postala je glavna kapija za latinoameričke kokainske kartele na kontinent.

Antverpen i holandska luka Roterdam redovno su poprišta vatrenih obračuna i eksplozija povezanih s ratovima između moćnih međunarodnih narko bandi. Te dvije luke su bile glavne ulazne tačke koje je koristio "superkartel" sa sjedištem u Dubaiju koji je snabdijevao trećinu evropskog kokaina, za koji je Europol naveo da ga je razbio krajem 2022.

Belgijski ministar finansija Van Peteghem rekao je da je još pet tona kokaina zaplijenjeno je prošle godine u luci Zebriž, koja je dio veće luke Antverpen-Briž.

- Hiljade zaposlenih širom zemlje dale su još jednom sve od sebe u vanrednim okolnostima prošle godine - rekao je ministar.

Saopštenje je objavljeno dan nakon što su 22 osobe, uključujući tri policajca, uhapšene u velikoj akciji protiv osumnjičenih za šverc kokaina preko Antverpena.

Količina kokaina zaplijenjenog u drugoj po veličini evropskoj luci porasla je sa 110 tona 2022. godine, saopštile su belgijske vlasti, dodajući da su Kolumbija, Ekvador i Panama i dalje vodeće zemlje porijekla.

U Evropi se plijene rekordne količine kokaina, a 303 tone su zaplijenile članice EU 2021. godine, posljednje godine za koju su dostupni podaci. Prema izvještaju agencije EU za praćenje droga i zavisnosti, 75 odsto te količine zaplijenjeno je u Belgiji, Holandiji i Španiji.

U Belgiji, savezne vlasti navode da trgovina drogom brzo prodire u društvo jer su se strane kriminalne organizacije duboko ukorijenile u toj zemlji, donoseći sa sobom svoje nasilne i nemilosrdne operacije.

U protekle četiri godine, u Antverpenu su zabilježene desetine napada granatama, požara i malih bombi, od čega su mnogi povezane s bandama koje pokušavaju da se uključe u unosnu trgovinu kokainom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:29