/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT
16/10/2022 u 13:53 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Berze: Nestabilna trgovina na svjetskim tržištima

Na svjetskim berzama vlada nesigurnost, jer će zbog visoke inflacije centralne banke nastaviti da podižu kamatne stope

Na svjetskim berzama vlada nesigurnost, jer će zbog visoke inflacije centralne banke nastaviti da podižu kamatne stope, što bi moglo dovesti do usporavanja ekonomskog rasta, pa i recesije, a to ne ide u prilog rizičnijim investicijama.

Na Wall Streetu je Dow Jones ove sedmice ojačao 1,15 odsto na 29.634 boda, dok je S&P 500 pao 1,55 odsto na 3.583 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 odsto na 10.321 bod, prenosi SEEbiz. Tokom sedmice su indeksi znatno oscilirali. Na početku su znatno pali, da bi polovinom snažno porasli. Njihov rast je, međutim, samo posljedica tehničke korekcije nakon dugotrajnog pada, jer razloga za kupovinu dionica baš i nema.

U četvrtak je objavljeno da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a 8,2 odsto na godišnjem, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara. Kako se inflacija i dalje kreće oko najviših nivoa u 40 godina, očekivanja na tržištu se nijesu promijenila. Tako se i dalje procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo, već četvrti put zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih bodova.

Uprkos tome, u četvrtak su berzanski indeksi skočili više od dva odsto. S obzirom na to da se ništa bitno u očekivanjima u vezi inflacije, kamata i ekonomije nije promijenilo, većina analitičara taj skok objašnjava tehničkom korekcijom. Nakon skoka u četvrtak, već u petak su berzanski indeksi na Wall Streetu izgubili sve prethodne dobitke. Idućih sedmica u fokusu ulagača biće poslovni rezultati kompanija i banaka. Izvještajima nekoliko velikih banaka u petak je počela sezona objavljivanja kvartalnih rezultata.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci. Tako analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 odsto.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su ove sedmice porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 1,9 odsto na 6.858 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,3 odsto na 12.437 bodova, a pariski CAC 1,1 odsto na 5.931 bod. Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks oslabio 0,1 odsto na 27.090 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 02:54