Ентони Блинкен / - Википедија
20/02/2022 u 14:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: Рат би имао разорне посљедице по Русију

Блинкен је рекао да ће САД и савезници наметнути економске санкције Русији и ојачати одбрану Украјине, ако Русија покрене војну акцију против свог сусједа

Рат би имао страшне и разорне посљедице за Русију, упозорио је амерички државни секретар Ентони Блинкен, јавља Анадолу Агенцy, преноси Avaz.ba.

- То би, наравно, имало посљедице за Русију, укључујући врло тешке посљедице које би наметнуле многе земље - рекао је Блинкен у интервјуу за њемачки лист "Suddeutsche Zeitung".

Састанак планиран 24. фебруара

Блинкен је рекао да ће САД и савезници наметнути економске санкције Русији и ојачати одбрану Украјине, ако Русија покрене војну акцију против свог сусједа.

- Били смо врло јасни да ће постојати брз и јединствен одговор када су у питању, на примјер, санкције, те зависно о тачној ситуацији, даље јачање одбране Украјине - рекао је Блинкен.

Нагласио је да ће савезници предузети додатне кораке за јачање НАТО-а и његовог источног крила у случају руске инвазије. Блинкен је током Минхенске сигурносне конференције рекао да САД још увијек траже дипломатско рјешење, као и да планира састанак с руским министром вањских послова Сергејем Лавровом сљедеће седмице.

- Имамо планирани састанак 24. фебруара у Европи, али као што сам рекао Лаврову, то претпоставља да Русија у међувремену не изврши инвазију на Украјину - упозорио је Блинкен.

Тензије су драматично порасле

Тензије су драматично порасле у источној Украјини посљедњих дана, с извјештајима о све већем броју кршења примирја, вишеструким инцидентима гранатирања и евакуацији цивила из проруских сепаратистичких регија Доњецк и Лугањск.

Западне земље оптужиле су Русију да је стационирала готово 150.000 војника дуж украјинске границе, што је изазвало страхове да планира војну офанзиву против бивше совјетске републике.

Москва је више пута негирала било какав план за инвазију Украјине и умјесто тога оптужила западне земље да поткопавају безбједност Русије ширењем НАТО-а према њеним границама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 10:52