/ Vikipedija - Blinken
29/11/2023 u 13:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blinken: Razgovarali smo o ulozi NATO u promovisanju mira na Zapadnom Balkanu

Kazao je da je NATO odlučno odgovorio akterima koji nastoje da destabilizuju sjever KiM

Državni sekretar SAD Entoni Blinken danas da je zajedno sa NATO saveznicima razgovarao o tekućoj ulozi NATO-a u promovisanju mira i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu i naveo da Alijansa ima ključnu ulogu u pomaganju država u regionu ka ostvarivanju članstva u EU.

- NATO ima ključnu ulogu u pomaganju državama u regionu da naprave napredak na njihovom putu ka članstvu u EU i široj evropskoj stabilnosti. NATO već dugo predstavlja okosnicu bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. To će i dalje činiti - rekao je Blinken na konferenciji za medije nakon sastanka ministara spoljnih poslova u sjedištu Alijanse u Briselu, prenosi Blic.rs.

Kazao je da je NATO odlučno odgovorio akterima koji nastoje da destabilizuju sjever KiM.

- Raspoređujemo dodatne trupe u KFOR. Produbljujemo našu saradnju sa snagama predvođenim EU u Bosni i Hercegovini - rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je najavio da večeras putuje u Skoplje na Ministarski savet OEBS-a.

- Uprkos flagrantnim kršenjima Rusije svakog pojedinačnog ključnog principa Helsinškog dogovora, njenim nemilosrdnim naporima da opstruira rad OEBS-a, 50 drugih država učesnica pokazalo je odlučnost da osigura da organizacija nastavi da ispunjava svoju svrhu unapređenja evropske bezbjednosti - rekao je Blinken.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:20