Ентони Блинкен / - Википедија
19/05/2022 u 22:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: Русија користи храну као "оружје" у Украјини

Обраћајући се Савјету безбједности Уједињених нација, Блинкен је апеловао на Русију да престане да блокира украјинске луке, пренио је Ројтерс

Амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Русију да користи храну као оружје у Украјини држећи као "таоца" снабдијевање храном не само за милионе Украјинаца, већ и за милионе широм свијета који се ослањају на украјински извоз, јављљају агенције пренсое медији.

Обраћајући се Савјету безбједности Уједињених нација, Блинкен је апеловао на Русију да престане да блокира украјинске луке, пренио је Ројтерс.

Русија је извршила инвазију на Украјину 24. фебруара називајући агресију "специјалном војном операцијом".

"Изгледа да руска влада мисли да ће употреба хране као оружја помоћи да се постигне оно што њена инвазија није – да сломи дух украјинског народа", рекао је Блинкен.

Рат у Украјини изазвао је скок глобалних цијена житарица, јестивог уља, горива и ђубрива.

Русија и Украјина заједно чине скоро трећину глобалних залиха пшенице. Украјина је такође велики извозник кукуруза, јечма, сунцокретовог и репиног уља.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензиа рекао је да је "апсолутно нетачно" да је Русија крива за глобалну прехрамбену кризу која се "спремала већ неколико година".

Он је оптужио Украјину да држи стране бродове у својим лукама и да поставља мине у водама и рекао да је руска војска више пута покушавала да отвори безбедне коридоре за бродове.

Небензиа је окривио западне санкције уведене Москви због рата у Украјини да имају застрашујући ефекат на руски извоз хране и ђубрива. Блинкен је одбацио руске тврдње да санкције подстичу кризу са храном.

"Као резултат акција руске владе, око 20 милиона тона житарица остаје неискоришћено у украјинским силосима, док се глобална понуда хране смањује, цијене вртоглаво расту", поручио је Блинкен.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш  покушава да посредује у "пакетном договору" који ће Украјини омогућити да настави извоз хране преко Црног мора и да се оживи производња руске хране и ђубрива на свјетским тржиштима.

"Храна има довољно за све у свијету. Питање је дистрибуције, а она је дубоко повезано са ратом у Украјини", поручио је Гутереш пред Саветом безбједности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:57