Pakistan, demonstracije / - ODEONZ/PRINTSCREEN/X
09/02/2024 u 23:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bura u Pakistanu nakon izbora: Obje strane proglasile pobjedu, dvoje demonstranata ubijeno

Nijedna od tri glavne stranke u zemlji neće osvojiti potrebnih 169 mjesta da bi imala većinu u parlamentu i, stoga, neće moći samostalno da formira vladu, zbog čega je i posle izbora nejasno ko će biti naredni premijer i ministri zemlje

Nezavisni kandidati povezani sa partijom PTI pakistanskog lidera Imrana Кana, koji je u ovom trenutku u zatvoru, osvojili su najviše mjesta u Narodnoj skupštini na opštim izborima u Pakistanu, dok izborne procese i dalje prate sporno prebrojavanje glasova i međusobne optužbe za nepravilnosti i namještanja. Kako pišu agencije, a prenosi N1, i stranka bivšeg premijera Navaza Šarifa proglasila je pobjedu na izborima.

Prema Izbornoj komisiji Pakistana, PTI je do sada osvojila 98 mjesta, dok su 22 mjesta još uvijek pod znakom pitanja, piše CNN.

Pakistanska muslimanska liga (PMLN), partija Navaza Šarifa, koja je bila favorit na izborima, prema dosada izbrojanim glasovima je osvojila drugo mjesto, sa 69 poslaničkih fotelja.

Pakistanska narodna partija (PPP) je na trećem mjestu i 51 mandatom.

Preostala 22 mjesta ne bi bila dovoljna da PMLN ili PPP dovedu u vođstvo, čak i kada bi ih sve osvojili.

Ipak, nijedna od tri glavne stranke u zemlji neće osvojiti potrebnih 169 mjesta da bi imala većinu u parlamentu i, stoga, neće moći samostalno da formira vladu, zbog čega je i posle izbora nejasno ko će biti naredni premijer i ministri zemlje.

Nasilni protesti izbili su zbog navoda o lažnim glasovima i sporom prebrojavanju glasova, usred upozorenja Pakistanske komisije za ljudska prava da je „nedostatak transparentnosti… duboko zabrinjavajući“.

Najmanje dvije osobe su poginule, a 24 povrijeđene u Šangli u sjeverozapadu zemlje tokom sukoba između radnika koji podržavaju Kanov PTI i policajaca.

Policajac u Šangli rekao je za CNN da su dva demonstranta poginula kada ih je udarilo kamenje koje je grupa bacila na policiju.

Međutim, lokalni kandidat Sied Farin, povezan sa PTI, rekao je za CNN da su održavali mirne demonstracije kada je policija pucala na demonstrante, ubivši dva radnika i ranivši najmanje 24.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:22