/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
29/12/2023 u 08:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Egipat čeka odgovor na plan o oslobađanju talaca i kraju rata u Gazi

Prijavljena egipatska inicijativa je plan za okončanje neprijateljstava i oslobađanje svih preostalih talaca, u tri faze

Egipat je izneo okvirni predlog za okončanje rata u Gazi, kroz plan koji uključuje tri faze, izjavio je šef informativne službe predsjednika Egipta Dia Rašvan, prenosi RTS.

On je rekao da Egipat tek treba da dobije odgovore na predlog od uključenih strana i da će saopštiti detalje o planu kada dobije odgovore.

Rašvan je rekao da je predlog pokušaj, kako je naveo, "približavanja gledišta svih zainteresovanih strana, u nastojanju da se zaustavi palestinsko krvoproliće i agresija na Pojas Gaze i povrati mir i stabilnost u regionu".

Prijavljena egipatska inicijativa je plan za okončanje neprijateljstava i oslobađanje svih preostalih talaca, u tri faze.

Prva faza egipatskog plana bila bi dvonedeljni prekid borbi, koji bi se mogao produžiti na tri ili četiri, u zamjenu za oslobađanje 40 talaca — žena, maljoletnika i starijih muškaraca, posebno bolesnih.

Zauzvrat, Izrael bi oslobodio 120 palestinskih zatvorenika iz obezbjeđenja istih kategorija. Za to vrijeme, neprijateljstva bi prestala, izraelski tenkovi bi se povukli, a humanitarna pomoć bi ušla u Gazu.

Naredna faza podrazumjevala bi egipatsku medijaciju između palestinskih strana, što bi podrazumevalo razgovore između Palestinske samouprave i Hamasa.

Prema tom planu, dogovori Palestinaca bi doveli do formiranja tehnokratske vlade u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali i parlamentarnih i predsjedničkih izbora na palestinskim teritorijama.

Zaključna faza podrazumjevala bi potpuni prekid vatre i oslobađanje preostalih izraelskih talaca u Gazi, kao i oslobađanje Palestinaca iz zatvora u Izraelu.

U ovoj fazi, Izrael bi povukao svoje snage iz gradova u Pojasu Gaze i dozvolio raseljenim stanovnicima Gaze sa sjevera enklave da se vrate svojim domovima.

Navodi se da su Hamas i Islamski džihad odbacili predlog. 

Egipatski izvor rekao je za katarski list Al Arabi Al Jadid da bilo kakav razgovor o potpunom uklanjanju Hamasa i palestinskog islamskog džihada sa posleratne političke scene Gaze nije realan i da bi bilo bolje da teži konsenzusu o političkoj strukturi.

Izvor, koji je upoznat sa pregovaračkim procesom kojim je Kairo posredovao u formulisanju posleratne vizije za Gazu, kaže da američka administracija insistira na scenariju koji ne uključuje Hamas i insistira da se pronađe rešenje za buduću upravu Gaze pred kraj rata, na način koji će obezbjediti bezbjednost Izraela i sprečiti ponavljanje napada od 7. oktobra.

Kairo, dodaje izvor, pokušava da izradi predlog koji ne isključuje Hamas, već ga uključuje kao partnera, ali ne i kao glavnog aktera, sa mehanizmom za nadgledanje njegovih aktivnosti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:22