Тедрос Гебрејесус / - интернет
22/05/2022 u 21:00 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гебрејесус: Пандемија коронавируса није готова

Гебрејесус је оцијенио да је у борби против вируса постигнут напредак и указао да је 60 одсто свјетске популације вакцинисано, али да "нигђе није готово док није свуда готово"

Пандемија коронавируса сасвим сигурно није готова, упркос томе што је опао број пријављених случајева, казао је генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

Он је званичницима, окупљеним у Женеви на отварању годишњег састанка СЗО, рекао да одбијање тестирања и секвенцирања "значи да смо слијепи за еволуцију вируса".

Гебрејесус је оцијенио да је у борби против вируса постигнут напредак и указао да је 60 одсто свјетске популације вакцинисано, али да "нигђе није готово док није свуда готово", преноси Тањуг.

Он је казао да "спуштамо гард на нашу одговорност".

"Пријављени случајеви повећавају се у скоро 70 земаља у свим областима, и то у свијету у којем је стопа тестирања опала", навео је Гебрејесус.

Он је додао да број пријављених смртних случајева расте у Афирци, континенту са најнижом стопом вакцинације.

Гебрејесус је истакао да је само 57 земаља, од којих су скоро све богате државе, вакцинисало 70 одсто свог становништва.

Он је оцијенио да, иако се снабдијевање вакцинама побољшало у свијету, не постоји довољна политичка посвећеност за коришћење вакцина у појединим земљама, док су у другим примијећени недостаци у оперативним, или финансијским капацитетима.

"Пандемија неће магично нестати, али ми можемо да је окончамо", рекао је Гебрејесус.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:26