Indija zastava / - FOTO: PIXABAY
03/10/2023 u 07:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indija protjeruje više od 40 kanadskih diplomata

Odnosi između Indije i Kanade ozbiljno su narušeni

Indija je poručila Kanadi da do 10. oktobra iz Indije mora da povuče 41 diplomatu, objavio je u utorak Financial Times.

Odnosi između Indije i Kanade ozbiljno su narušeni nakon što su kanadske vlasti saopštile da imaju vjerodostojne informacije o upletenosti Nju Delhija u ubistvo separatističkog vođe Sika i kanadskog državljanina Hardeba Singa Nijara (45), koje se dogodilo u junu u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, a kojeg je Indija označila „teroristom“.

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u junu je, kao odgovor na protjerivanje visokog zvaničnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz zemlje protjerala jednog kanadskog diplomatu, a takođe je prekinula izdavanje viza Kanađanima.

Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s indijskim zahtjevom, objavio je da je Indija zaprijetila da će ukinuti diplomatski imunitet onim diplomatima kojima je rečeno da odu, a koji su ostali nakon 10. oktobra.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Jaishankar rekao je ranije da postoji „klima nasilja“ i „atmosfera zastrašivanja“ protiv indijskih diplomata u Kanadi.

Nju delhi je dugo nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sika u Kanadi.

Kanada ima najveću populaciju Sika izvan Pundžaba. Oko 770.000 ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikizam kao svoju religiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 08:15