vino alkohol ilustracija / - PIXABAY
04/04/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija prošle godine imala rekordni izvoz vina

U italijanskoj Veroni počinje jedan od najpopularnijih sajmova vina na svijetu Vinitaly. Organizatori očekuju oko 150 hiljada posjetilaca, od čega trećinu iz inostranstva

Italija je prošle godine izvezla vina u vrijednosti od 7,9 milijardi eura, što je 9,8 odsto više nego godinu prije i najviše dosad, rezimirala je austrijska tiskovna agencija APA podatke Udruženja italijanskih vinara UIV.

Italijanski vinari su najviše vina izvozili u Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačku, Veliku Britaniju i Kanadu, prenosi SEEbiz.

Povećanju izvoza najviše je doprinijela regija Venecija, koja je izvoz povećala 13,4 odsto na 2,8 milijardi eura. Slijedili su Pijemont i Toskana.

U Italiji vinski sektor ostvaruje godišnji promet od 31,3 milijarde eura i zapošljava 870 hiljada ljudi. Izvoz italijanskog vina porastao je 79 odsto u 12 godina.

Francuska je prošle godine bila najveći izvoznik vina u svijetu, izvezla je ukupno 12,3 milijarde eura.

U italijanskoj Veroni počinje jedan od najpopularnijih sajmova vina na svijetu Vinitaly. Organizatori očekuju oko 150 hiljada posjetilaca, od čega trećinu iz inostranstva.

Predstaviće se više od četiri hiljade izlagača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ITALIJAIZVOZVINO
01. maj 2024 20:07