KAMALA HARIS / - N1
15/06/2024 u 16:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kamala Haris najavila 1,5 milijardi dolara za energetsku i humanitarnu pomoć Ukrajini

Potpredsjednica SAD Kamala Haris objavila je pomoć od više od 1,5 milijardi dolara za energetski sektor, humanitarnu pomoć i civilnu bezbjednost u Ukrajini.

Haris koja učestvuje u dvodnevnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u luksuznom planinskom hotelskm komplekstu Birgenštok u Švajcarskoj rekla je da pomoć uključuje 500 milona dolara novih sredstava za energetsku pomoć.

Pored toga 324 miliona dolara koje je već najavio USAID, američka agencija za razvoj, će biti preusmjerena da odgovori na hitne energetske potrebe.

- Ta sredstva će dozvoliti popravku energetske infrastrukture oštećene u ratu, povećanje energetske proizvodnje i ohrabrenje investicija u privatni sektor, kao i zaštitu energetske infrastrukture - rekla je Haris u saopštenju.

Novi paket pomoći koji dolazi od USAID-a i američkog Stejt departmenta takođe uključuje 379 miliona dolara za humanitarnu pomoć.

NATO usvojio plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini

Sredstva su namijenjena da odgovore na;hitne potrebe izbjeglica, interno raseljenih lica i zajednica pogođenih „brutalnom ruskom agresijom protiv ukrajinskog naroda“, piše u saopštenju, prenosi N1.

Stejt department uz podršku Kongresa će obezbjediti dodatnih 300 miliona dolara za ukrajinsku civilnu bezbjednost.

Novac će pomoći da se bezbjedno djeluje na linijama fronta za pomoć civilima na meti ruskih napada Kremlja, za zaštitu kritične infrastrukture i za istragu o više od 120.000 slučajeva ratnih zločina i drugih zločina koji su registrovani, rekla je Haris.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:33