Ким Џонг Ун / - интернет
29/08/2023 u 08:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kim pozvao na jačanje mornarice: "Razbojničke vođe SAD, Japana i Južne Koreje najavili vježbe"

Lideri SAD, Južne Koreje i Japana složili su se na sastanku da prodube vojnu i ekonomsku saradnju kako bi pokazali jedinstvo u suočavanju sa rastućom moći Kine i nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na jačanje pomorskih snaga svoje zemlje, optužujući Sjedinjene Države da vode oko Korejskog poluostrva pretvaraju u "najnestabilnije vode, uz prijetnju nuklearnog rata", prenijela je državna novinska agencija KCNA.

U govoru na Dan mornarice, Kim je rekao da su "razbojničke vođe" Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje najavili zajedničke vojne vežbe, izvjestila je KCNA, očigledno misleći na samit 18. avgusta u Kemp Dejvidu.

Lideri SAD, Južne Koreje i Japana složili su se na sastanku da prodube vojnu i ekonomsku saradnju kako bi pokazali jedinstvo u suočavanju sa rastućom moći Kine i nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

- Zahvaljujući neopreznim potezima SAD i drugih neprijateljskih sila, vode Korejskog poluostrva su svedene na mjesto najveće koncentracije naoružanja na svijetu, na najnestabilnije vode, u kojima prijeti nuklearni rat - rekao je Kim.

Južna Koreja i Sjedinjene Države prošle nedelje su započele ljetnje vežbe sa ciljem da ojačaju zajednički odgovor na nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje. Pjongjang je vježbe nazvao probom za rat.

Kim je rekao da je Sjevernoj Koreji potrebna ratna mornarica, "trajno spremna za borbu", i pozvao na "radikalnu" modernizaciju njenog naoružanja i opreme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:18