KIneski gradovi tonu / - SHUTTERSTOCK/ ZHENGZAISHURU
20/04/2024 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski gradovi tonu ispod nivoa mora, neki i po 10 mm godišnje

Trećina kineskog gradskog stanovništva u opasnosti je zbog slijeganja zemljišta i spuštanja ispod nivoa mora, pokazuje analiza satelitskih podataka za koju istraživači kažu da ukazuje na globalni fenomen.

Kinesko urbano područje ispod nivoa mora moglo bi da se utrostruči po površini do 2120. godine, što bi potencijalno moglo da utiče na 55 do 128 miliona stanovnika, objavili su istraživači Univerziteta Istočne Anglije.

Oni su uz pomoć satelitskih podataka proučili 82 grada, uključujući Šangaj i Peking, sa ukupnom populacijom od blizu 700 miliona ljudi, prenijela je agencija PTI.

Tim je otkrio da 45 odsto analiziranog urbanog zemljišta tone, a 16 odsto tone brzinom od deset milimetara godišnje. „Vruće tačke“ uključuju Peking i priobalni grad Tjenđin, objavili su stručnjaci.

U studiji se procjenjuje da bi 270 miliona stanovnika urbanih područja moglo biti pogođeno. Nalazi su objavljeni u časopisu „Sajens“.

Slijeganje zemljišta ispod nivoa mora uglavnom je uzrokovano ljudskim aktivnostima u gradovima, a ova pojava može da pojača klimatske promjene, što posebno utiče na gradove na obalama, uključujući Tjenđin, pokazala je analiza.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:55