Себастијан Курц / -ртс
07/10/2021 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Курц најавио да ће остати на челу владе, упркос истрази због корупције

Због истраге покренуте против Курца, владајућа странка Зелени је предложила разговоре свих парламентарних партија ради договора о наредним потезима

Аустријски канцелар Себастијан Курц негирао је да је учинио било шта незаконито и најавио да ће остати на челу владе, након што су тужиоци објавили да је под истрагом због могуће корупције, преноси N1.

Међутим, странка Зелени, коалициони партнер Курцове Аустријске народне странке (ОВП), саопштила је да су наводи тужилаштва оставили „ужасан утисак“ и отворили питање канцеларове способности да управља земљом.

Тужиоци су у сриједу саопштили да су покренули истрагу против канцелара и још девет особа, као и против три неименоване организације, због сумње на подмићивање.

Полиција је такође претресла зграду Владе, Министарства финансија и Курцове конзервативне партије.

У средишту истраге су наводи да је новац Министарства финансија коришћен између 2016. и 2018. године за плаћање истраживања јавног мњења са искривљеним резултатима, објављених у новинама без ознаке да је ријеч о реклами.

Курц је рекао да „апсолутно нема индикација да је давао инструкције“ у вези са анкетама нарученим од Министарства финансија.

Навео је да у текстуалним порукама које је слао нема ни инструкција ни захтјева, док „тужиоци истовремено износе теорију“ да је он све наређивао.

-Не могу да схватим зашто мене треба окривити за све незаконитости. Хајде да испитамо да ли су ове оптужбе против запослених у Министарству финансија истините. Уз најбољу могућу вољу, не могу то да замислим- казао је Курц.

Курц (35) је од маја и под истрагом агенције за борбу против корупције, због сумње да је дао лажне изјаве парламентарној комисији, што он такође негира.

Он је постао канцелар 2017. године, а претходно је био шеф дипломатије.

Због истраге покренуте против Курца, владајућа странка Зелени је предложила разговоре свих парламентарних партија ради договора о наредним потезима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:41