Sergeј Lavrov / - EPA
10/12/2023 u 16:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog

Šef diplomatije Rusije optužio je SAD da su ucjenjivale i prijetile članovima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prilikom glasanja za odluke koje su usmjerene protiv Moskve

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da rat u Ukrajini nije mogao da se izbjegne zbog dugogodišnjeg djelovanja Sjedinjenih Država na planu brisanja ruske kulture i jezika na istoku Ukrajine.

Lavrov je naveo i da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imao šansu u martu i aprilu 2022. godine da postigne dogovor o prekidu borbi garancijama da će Ukrajina biti vojno neutralna, ali da su upravo SAD i Velika Britanija bile protiv.

Šef diplomatije Rusije optužio je SAD da su ucjenjivale i prijetile članovima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prilikom glasanja za odluke koje su usmjerene protiv Moskve.

- Prilazili su predstavnicima država članica i govorili – vaši računi su u našim bankama, a djeca na našim univerzitetima - rekao je Lavrov, prenosi RTS.

Podsjetio je da je Rusija do sada dva puta pobijedila strane sile, uključujući Napoleona i Njemačku, i naglasio da je Moskva iz tih sukoba izašla jača.

- Tako će biti i poslije ovog rata", rekao je Lavrov.

Na pitanje kakve su šanse da dođe do mira u Ukrajini, Lavrov je odgovorio da prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog.

- On je prije godinu i po dana potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa predsjednikom Vladimirom Putinom - rekao je Lavrov.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:25