Владимир Путин / - Фото: ТWITTER
12/12/2021 u 19:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лидери Г7 послали поруку Русији: Не сумњајте да би ваша агресија изазвала јак одговор

Поред јачања билатералне сарадње и разговора који се тичу односа између земаља које представљају ову групу, државе су послале и нову заједничку поруку Русији, а све у вези са актуелном ситуацијом на граници с Украјином

Лидери земаља Г7 одржали су овог викенда засједање у Ливерпулу, а као што се и претпостављало главне теме разговора били су односи с Кином и актуелна ситуација на граници између Украјине и Русије, преноси Klix.ba.

Засједање у Ливерпулу обиловало је и бројним билатералним састанцима на којима су учествовали представници САД-а, Велике Британије, Канаде, Нјемачке, Француске, Италије, Јапана и представника Европске уније.

Поред јачања билатералне сарадње и разговора који се тичу односа између земаља које представљају ову групу, државе су послале и нову заједничку поруку Русији, а све у вези са актуелном ситуацијом на граници с Украјином.

-Позивамо Русију да деескалира ситуацију и настави дипломатску сарадњу. Такође, Русија се мора придржавати својих међународних обавеза као што је то рекао и предсједник САД-а Джозеф Бајден у разговору с предсједником Русије Владимиром Путином. Поново потврђујемо и нашу подршку напорима Француске и Нјемачке да кроз Нормандијски формат постигну пуну имплементацију споразума из Минска у циљу рјешавања сукоба у источној Украјини- наводи се.

Такође, земље Г7 осврнуле су се и на евентуалну војну интервенцију Русије у Украјини.

-Било каква употреба силе за промјену граница строго је забрањена међународним правом. Русија не треба сумњати да би даља војна агресија на Украјину имала огромне посљедице као одговор. Потврђујемо још једном нашу непоколебљиву посвећеност суверенитету Украјине као и праву сваке суверене државе да сама одређује своју будућност. Похваљујемо и украјинску уздржаност у овој ситуацији- навели су у заједничком саопштењу земаља Г7.

Сарадња са азијским земљама у циљу борбе против Кине

Поред тема које су се односиле на Украјину, чланице Г7 данас су разговарале и о тренутним односима Запада и Кине. Између осталог, на данашњем састанку чланице Удружења земаља југоисточне Азије (АСЕАН) такође су присуствовале састанку што представља и први пут да земље попут Тајланда, Филипина, Сингапура, Малезије, Индонезије и других учествују у састанку Г7.

-Први састанак Г7 с колегама из АСЕАН-а прилика је за јачање наших трговинских, економских, технолошких и сигурносних веза с југоисточном Азијом. Удруживањем снага с нацијама које воле слободу, можемо осигурати да наше везе правилно одражавају и значај цјелокупне регије- рекла је британска шефица дипломатије Лиз Трас.

С друге стране, високи представник ЕУ за вањске послове Жозеп Борел нагласио је како су на данашњем састанку државе разговарале и о Кини. Борел је појаснио како Кина данас за Запад представља стратешки и идеолошки изазов.

-Морамо бити на опрезу, скупљати наше снаге како бисмо осигурали слободу пловидбе у Јужном кинеском мору куда пролази 40 посто извоза Европске уније. За нас је веома важно одржати слободну пловидбу овим водама. Овај дио свијета представља аорту европске економије”-рекао је Борел.

Посљедњим састанком у овој години, Велика Британија ће и званично мандат предсједавања самитом Г7 предати у руке Њемачкој. Нова њемачка влада, и министарство вањских послова које “држе” Зелени на челу с Аналеном Бербок, тако ће од 1. јануара 2022. године започети свој једногодишњи мандат на челу предсједника Г7 групе.

Иако је током британског предсједавања самитом Г7 нагласак често стављан на подручје Индо-Пацифика, доласком Аналене Бербок на мјесто предсједнице, може се очекивати како ће Нјемачка знатно више потенцирати рјешавање проблема климатских промјена што је на неки начин током боравка у Ливерпулу потврдила и шефица њемачке дипломатије.

-‘Yоу’лл невер wалк алоне’ (Никад нећеш ходати сам) није само мото Ливерпула већ мора бити и мисао водиља Г7. У данашњем свијету, само заједно се можемо борити с великим изазовима нашег времена. Напуштам Ливерпул након много добрих разговора, а примопредаја дужности ће се обавити 1. јануара 2022. године. Нјемачка ће током предсједавања Г7 заједничку борбу против климатске кризе поставити као приоритет- рекла је Бербок.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
РУСИЈА Г7
20. maj 2024 05:00